ZOMERBIJEENKOMST 2022

Medemblik 9-11 september 2022

(Door Wolter Haverhals – Kaat Mossel)

Eindelijk was het dan zover; het Contessa weekend. Rob Kolster had zich opgeworpen als organisator. En deed daar bepaald niet kinderachtig over. In samenwerking met de havenmeesters werd er een unieke plek gereserveerd in de Westerhaven van Medemblik. Partytent, versnaperingen, ontbijt en restaurant – alles was geregeld. Er was een wedstrijdbaan uitgezet. Mails volgden elkaar met regelmaat op en voor de snelle communicatie was er zelfs een whatsapp groep. Dit alles resulteerde in 9 deelnemende schepen en 18 deelnemers.

Tot zover het gedeelte waar nog controle over is uit te oefenen. Lastiger was het met de afzeggingen en het weer. Om uiteenlopende redenen vielen er enkele schepen en deelnemers uit. Voor mijzelf was het ook niet 100% zeker dat ik zou kunnen redden. Uiteindelijk bestond de lijst uit 6 schepen, 12 deelnemers en 4 zeehonden. Twee C26s, drie C32s en zelfs een C43, waarvan 3 uit uit IJmuiden, 1 uit Monnickendam en 2 uit Medemblik zelf. 

Uiteindelijk was het vrijdag tijd om de trossen los te gooien. Na weken van subtropische temperaturen dreigden enkele forse lagedrukgebieden hier langzaam maar zeker een einde aan te maken. Met een stevige bries in de rug vertrok ik uit Monnickendam. Onderweg een flinke bui met bijbehorend slecht zicht waarbij in de lucht ook nog wat klappen werden uitgedeeld. De Spangle, die samen met de Primrose een dag eerder in Hoorn was aangekomen, gaf aan dat het boven het Markermeer donkerpaars was. En gelukkig wisten de Spangle en de Primrose om de bui heen te varen naar Medemblik. Mijn bestemming was Enkhuizen. Een plekje gereserveerd bij de compagnieshaven, waarvan de havenmeester twijfelde of ik wel zou aankomen. Ik ben onderweg met een Contessa meneer …

Karin moest vrijdag nog werken en zou zaterdagochtend met de trein naar Enkhuizen komen. Klein oponthoud vanwege een gebroken huissleutel en om 11 uur vertrokken we uit Enkhuizen. De wind draaide van oost naar noord en nam geleidelijk toe tot ongeveer een drietje. Op ons gemakje sukkelden we met een bakstagje richting Medemblik. Zullen we de gennaker zetten? Nah … we gaan niet fanatiek doen. Via de groepsapp werd er gecommuniceerd over de starttijd en startboeien. En 3 minuten voor de afgesproken starttijd van 13:00 waren we bij de start. Daar troffen we de Kleine Johanna, Primrose en de Hestia die zich los hadden te weken van de koffie en westfriese Krentenmik in de partytent van Rob.

Palaver

De Hestia zocht de beste plek op de startlijn. Even zwaaien en kennismaken met Rob en Clara van de Kleine Johanna en Nick die met zijn vader op de Primrose meedeed. Jack geeft het startsein en de Hestia van Ton stuift er vandoor. Wij rollen de genua uit en proberen aan te haken. De Hestia is sneller. Misschien had ik ook de grote genua er op moeten zetten, nah … we gaan niet fanatiek doen. Het is druk op t water, er zijn meerdere zeilwedstrijden tegelijkertijd. Onderweg naar de Kreupel komt het fanatisme toch bovendrijven. Hoe gaan we de Hestia inhalen? We besluiten de gennaker voor te bereiden zodat die na het ronden de Kreupel meteen gehesen kan worden.

Aan de oostkant van de Kreupel verliezen we meer terrein. Ik dacht dat het een kruisrak zou worden, om de gele boeien heen. Karin stuurt strak en zo hoog mogelijk. De Hestia loopt verder uit en vaart minder hoog. Dat kon ook, want we hoeven niet om de gele boeien heen – alleen om de kardinaalboeien. Chips … mijn fout … we vallen af en ronden alsnog de Kreupel.

Daarna de gennaker de erop, de boot versneld en we lopen weer in. Gaat het dan toch nog spannend worden? De Hestia zag het ook gebeuren en haalde de spinnaker uit de zak. We zien het fel geel blauwe gevaarte verrijzen en de moed zakt in de schoenen. En dan stijgt de spinaker nog verder. Tot boven de mast! Wat is hier gebeurd, loefschoot losgelaten? Gaat dit nog goed komen? Maken we dan toch nog een kans? Uiteindelijk gooit Jack zijn gewicht in de strijd, gaat aan de boom hangen en krijgt het geel blauwe gevaarte weer onder controle. De rest is geschiedenis, de Hestia finished met minuten voorsprong. Heel goed gedaan.

Wat volgt is veel gezelligheid in de haven. Borrelen in de partytent, kennismaken met de andere deelnemers en bezoek van Telemachus en Corinne Roussis uit Griekenland. Rob heeft een mooie trofee laten maken en onder tromgeroffel wordt deze uitgereikt aan Ton van Tunen en zijn bemanning (Jack en Cock)  van de Hestia. En wie geïnteresseerd is mag aan boord komen kijken van de unieke Contessa 43 van Peter Droogh en Jolanda. Mocht je interesse hebben, deze dame (Caerulia) staat te koop.

’s Avonds genieten we van een smakelijke maaltijd in restaurant de Kwikkel. We spreken af hoe laat we de volgende dag gaan ontbijten. En haasten ons weer naar de partytent voor een slaapmutsje.

Zondagochtend sluiten we het weekend af met gebakken eieren en spek. We ruimen op, gooien los en vertrekken in konvooi naar onze thuishavens. Het was een fantastisch weekend, goed georganiseerd, prima zeilweer en uitstekend gezelschap. Contessazeilers zijn leuke mensen!