KERSTRACE 2022

17 december 2022
Na 3 jaar (i.v.m. Corona) kan de befaamde Kerstrace eindelijk weer eens worden gevaren. Een klein rouwrandje, het is de laatste die door Cees Saaman wordt georganiseerd. Hij stopt met zijn activiteiten in het clubhuis van Colijnsplaat. We zijn al vroeg aanwezig op de haven om de boot vaarklaar te maken. Bemanning deze dag Johan, Koert Eva, Sophie en Izaak. Joost deze keer afwezig. Bij het warmdraaien van de motor doet zich toch weer een dieselprobleempje voor. De schroefdraad van de ontluchtingsnippel in het filterhuis blijkt dolgedraaid waardoor er valse lucht wordt aangezogen. Tijdelijke reparatie lijkt geslaagd.
Temperatuur rond het vriespunt, maar zonnig Er ligt een klein laagje ijs op het water in de haven. Windverwachting ZZW 14-15kn, later ZZO 15kn. HW 09:30 dus gehele race afgaan water. De baan is het bekende rondje plaat. Onze start 12.14uur, samen met Lecas. Spotgaai (Marieholm) start als eerste om 12.00uur. We hebben nog hoop dat we met de spinaker kunnen reachen, maar de wind staat net iets te westelijk. Gewoon van start met GZ en Genua 1. Lecas heeft een echte reacher, maar ook zij moeten die op 3/4 van het eerste rak laten zakken omdat ze de boei niet kunnen halen. We komen samen aan bij de scheidingston R15/SCV2. Stuurboord uit en spi erop. Halve wind naar R23. Spotgaai ligt nog altijd ruim voor en Lecas loopt iets uit op ons, maar niet veel. We houden ook BoeBoe (First 7) die kort achter ons is gestart op afstand. Kort voor R23 spi droppen en 60/50 gr aan de wind richting Zeelandbrug. Na R25 scherp aan de wind. Maar OZ1 moet haalbaar zijn. Tussen R25 en R27 zakt de wind af en toe onder de 8Kn, voor ons te weinig om er een beetje snelheid in te houden. Niet voor de lichte BoeBoe, ze loopt snel op ons in en ze ligt enige tijd bij ons aan de loefzijde. Lecas kan daardoor van ons weglopen. Doordat de wind in kracht nu varieert neemt Boeboe op ons een voorsprong, wij liggen nu 4e.
Na OZ1 is het de keuze om zo ver mogelijk doorvaren naar de brug (SVC11 is niet direct te bezeilen i.v.m. afgaand tij) om minder slagen te hoeven maken. Nadeel is kans op vuile wind nabij de brug. Lecas heeft dat wel gedaan en het lijkt een goede keuze. Wij varen ook nog wat door. Inmiddels is de First 27.7 Marig achter ons in zicht. We hebben nog hoop dat we hem voor kunnen blijven, maar met deze windkracht varen zij veel sneller en hoger aan de wind. Kort voor SVC11 lopen ze ons voorbij. Na enkele slagen op dit rak passeren ook wij de SVC11 en kan de spi er weer op. Wij passeren de finish als 5e. Jammer dat de windkracht in het laatste kwart in het voordeel was van de lichtere boten. Uitslag 1 Spotgaai 2 Lecas (op ca 30mtr!) 3 Boeboe 4 Marig 5 Ondine, totaal 33 deelnemers. 5e plaats levert ons een gratis hijsbeurt op in Breskens.