RACING LECAS

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vanuit de kuip “Project Racing Lecas”

Het ultieme doel dit jaar is het succesvol uitzeilen van de Rolex Fasnet Race 2017, die op 6 august van start gaat. 605 mijl met de start in Cowes, rond de beruchte Fasnet Rock en finish in Plymouth. De eerste hobbel die genomen moet worden is te zorgen dat je inschrijving wordt geaccepteerd. Het aantal deelnemers is gemaximaliseerd. Vervolgens ervoor te zorgen dat schip en bemanning aan de vereiste veiligheidseisen voldoen. Dan dient er in het jaar van deelname tenminste 300 mijl in wedstrijdverband te worden  gevaren door minimaal 2 van de bemanningsleden. Daartoe waren o.a. de race Cowes Cherbourgh (April) en Myth of Malham (Mei) ingepland. De eerste kon op het laatste moment niet doorgaan omdat de nieuwe IRC meetbrief niet tijdig arriveerde, terwijl Lecas wel op tijd aan de startlijn verscheen. Bij wijze van oefening werd de terugreis naar Colijnsplaat aanvaard, non-stop, dus zonder een haven aan te lopen. Aan de tweede wedstrijd kon niet worden deelgenomen omdat door onverwachte omstandigheden Lecas niet tijdig in de Solent kon worden afgeleverd. In plaats daarvan werd ingeschreven voor de wedstrijd Oostende-Ramsgate.

Oostende-Ramsgate Hemelvaartsdag 26-5-2017

Geplande starttijd 07:00 uur – vrijwel geen wind. Daarom werd beslist de startzone te verplaatsen de Middelkerke Bank Zuid voor Nieuwpoort, zo’n 9 mijl dichter bij Ramsgate, om zo langer te kunnen profiteren van de stroom toen de wind nog heel zwak was. Starttijd 08:30u. Via een beperkt aantal merktekens werd de vloot loodrecht door de trafficlanes geleid en het veld werd met heel diverse condities geconfronteerd. Door de zwakke wind (5/8 kn) gedurende de eerste uren zeilde de vloot van veelal lichtere schepen bij ons weg. Toen de wind daarna aantrok was de bootsnelheid goed. Veelal ruime of halve wind, dus veel onder spinaker kunnen varen. Bij de voorlaatste boei was er nog nog een spannend moment. We liepen onder spi, aan stuurbord een tegenstander in, terwijl we de boei aan stuurboord moesten houden (de wedstrijdvloot moest zoveel mogelijk buiten de scheepvaartroute blijven). Kennelijk wist onze tegenstander dat niet en week niet van zijn lijn. Waardoor wij beiden de boei zouden missen. Onze stuurman schatte het snelheidverschil tussen de beide schepen goed in en stuurde juist voorlangs het andere schip, zodat wij nog juist de boei aan de juiste zijde passeerden. Pas daarna realiseerde de bemanning van het andere schip dat zij fout zaten, moesten de spi droppen en keerden alsnog om, om reglementair alsnog de juiste route te volgen. Om 18:00 uur lokale tijd gingen wij over de finish. Resultaat 4e plaats in CR3-6 (van de 20) en 6e in IRC3 (van de 12)

Ramsgate-Ooostende 28-5-2017

Geplande starttijd 06:00 uur – de windverwachtingen waren beter dan die voor donderdag, maar…vrijwel geen wind. Ditmaal geen uitstel of verplaatsing van de start. Tij tegen. Resultaat: na 2 uur lagen wij nog vrijwel op dezelfde plaats terwijl de lichtere schepen al uit het zicht waren verdwenen. Zeer frustrerend. Twee andere schepen moesten zelfs opgeven omdat ze tegen de bank zouden driften. Wij bleven er nog juist vrij van en toen de wind eenmaal opstak was het ook echt werken geblazen. De wind varieerde sterk in richting en kracht. Op een zeker moment hadden we een zeer donkere dreigende onweerslucht achter ons waaruit ook nog wat regen viel. De wind trok aan tot 27 knopen schuin achter. Op het laatste 20 mijl onder heavy weather spi liepen we continu > 8 knopen, surfend van de golven > 10 knopen. We wisten nog enkele schepen in te halen en gingen om ca 17:30 uur over de finish. Resultaat 11 in CR3-6 en 8e in IRC-3.

Een kleine domper op deze geweldige zeildag was het feit dat er in de jachthaven van Oostende geen plaats meer was voor ons. (Vol!) De twee bemanningsleden, die met de auto waren gekomen, zijn afgestapt en Lecas is met de resterende 3 koppige bemanning nog diezelfde avond/nacht doorgezeild naar de thuishaven Colijnsplaat waar ze in de vroege zondagmorgen aankwam.

De volgende race in het in het project is de wedstrijd Cowes-Dinard 7/8 july 2017