Nationals 2019

Contessa 32 Nationals hosted by Island Sailing club Cowes
4-6 oktober 2019.

Drie dagen hard varen, dat zijn de Nationals in een éénheidsklasse.  Na de voor ons toch wel teleurstellende Fastnet race (waar we met schade hebben moeten opgeven) waren we uit op een sportieve revanche.

Lecas had 6 weken op de kant gestaan dus helaas geen voorbereiding voor de crew.  Donderdagochtend vroeg vertrokken richting Lymington waar Lecas lag te blinken.  Vertrek rond de middag naar Cowes waar de rest van de bemanning ons stond op te wachten.  We hadden een huisje gehuurd omdat met 7 op de boot slapen toch wat moeilijk was.

De Nationals is een soort hoogtepunt voor de klasse, een afsluiter van het seizoen en er wordt definitief bepaald wie het snelste schip heeft.  14 deelnemers waaronder alle topboten uit de racefleet aangevuld met schepen die minder one design varen maar wel  bv IRC. De favorieten zijn Merak, Blanco, Drumbeat gevolgd door Andaxi, MRT, Bugler en Lecas. 

Vrijdag zijn er twee races voorzien, allebei upwind/downwind.  Korte, zeer competitieve wedstrijden waar elke maneuver telt.

De wind waait stevig 20 knopen met stoten tot 30 knopen.  We zien diverse zeilvoeringen, van vol grootzeil en genua 2 (Lecas) tot gereefde (soms dubbel) grootzeilen met genua twee en drie.  Iedereen kiest voor de heavy spi, geen zin om de S2 te beschadigen.

Lecas vaart een 5 e en een 3e plek.  Winaaars van vrijdag zijn Merak en Blanco.  De toon is direct gezet.  Heel close racing binnen de top 6.  Eerste dag was een beetje roestig voor ons, kleine foutjes worden direct afgestraft zeker met + 20 knots wind. ’s Avonds is er nog een pontoon party gehost door Blanco – liters gin worden er verzet, wss ook om met als doel de tegenstanders wat hoofdpijn te bezorgen.

Dag 2, wat een contrast.  Geen wind, uitstel voor 3 uur.  Ankeren dan maar, toch vreemd dat er een paar waren die niet voor anker gingen 😊 ?  Uiteindelijk perst de wedstrijdleider er toch één ‘round the cans’ uit – weliswaar een korte wedstrijd.  Helaas starten we  aan de foute kant van de startlijn en kunnen we niet overstag omdat het schip naast ons niet wil gaan.  Het wordt dus een inhaalrace, van plaats 8 nog naar plaats 5.  Het goede is wel dat dat de foutjes er stilletjes uitgaan.

Zondag, alles is nog mogelijk.  In theorie kunnen er nog zes schepen kampioen worden waaronder ook Lecas.  Voorlopig staan we vijfde overall.

Vandaag staat de wind terug stevig door, ruim 20 knopen en zal nog aantrekken naar 25 knopen.  Voor ons dus terug genua 2 en vol grootzeil.  De rest van de vloot vaart met reef en genua 2 of 3.  Lecas was de hele tijd perfect onder controle. Vermits er zaterdag slecht één wedstrijd had kunnen plaatsvinden waren er vandaag 3 ingepland.  Twee upwind/downwind en één ‘round the cans’.  Lecas vaart een 2, 5 en een 3.  Hard werken tot aan de finish. 

Overall worden we dus 4e van de 14.  Gezien de kwaliteit van het deelnemersveld zeer tevreden over het resultaat.  Het was een zeer ‘fysieke’ Nationals waar buiten tacktiek, boothandling ook fysieke paraatheid echt wel belangrijk was. 

We varen Lecas diezelfde namiddag nog terug naar Lymington. Op motor tegen 30 knopen wind inbeuken – lekker nat dus.  Na het opkuisen en grondig spoelen de wagen in en richting Folkestone waar we de trein opgaan richting Calais.  Helaas is de M20 afgesloten en missen we de laatste trein.  Nog een nachtje UK dan maar.  Lecas staat ondertussen terug op de kant in Lymington waar ze blijft tot einde zomer 2020.