GANBARE VOORLOPER CO35

De oorsprong van de Contessa 35

De Contessa 35 is in feite een doorontwikkeling van het eerste serieuze ontwerp van de beroemde Amerikaanse ontwerper Doug Peterson.

28 jaar oud, wilde hij zijn naam vestigen in de wereld van de ontwerpers van snelle zeiljachten. Hij besloot, voor eigen rekening,  een One Tonner te bouwen en te proberen zich te kwalificeren voor de 1973 One Top Cup, die in Sardinië, Italië zou worden gehouden.

Ganbare 3

“Ganbare” werd gebouwd in slechts 11 weken, van tekentafel tot tewaterlating. Het was zijn eerste serieuze ontwerp en hij moest alles uit de kast halen om haar in het water te krijgen. Uitgangspunten waren een beperkt budget en een uitgekiende verhouding van lengte, zeiloppervlak en waterverplaatsing. Met haar 5.7 ton was ze lichter dan de andere jachten in haar klasse (veelal tussen de 6.8 en 9 ton). In eerste instantie was dat om de kosten laag te houden, maar toen hij het ging doorrekenen bleek dat het ook beter was.

Ganbare 5

Eén van de meest opvallende zaken in het ontwerp van “Ganbare” was haar vlakke kielbalk, waardoor ze een langere kiel kon voeren en dientengevolge een hoger “aspect ratio” had. “Ganbare” had ook, wat later kenmerkende eigenschappen van Peterson’s ontwerpen zouden worden, een diepe voorvoet, een smalle “pintail” spiegel en het roer gemonteerd direct onder deze smalle spiegel.

Ook uit kostenoverweging had “Ganbare” slechts 4 lieren en een beperkt aantal instrumenten, slechts een windex, een log en een kompas.

Ganbare 4

 

Drie dagen voor haar eerste wedstrijd ging ze te water, zodat er voor de finetuning weinig tijd was. Wat ook niet in hun voordeel sprak, was dat Peterson nog nooit aan het roer had gezeten tijdens een wedstrijd. Na meting bleek dat er enkele blokken lood op het dek moesten worden geschroefd om aan de One Ton rating te kunnen voldoen.

Ganbare_2

Het North American One Ton Championship werd georganiseerd door de San Diego Yacht Club, eind mei 1973. Geheel onverwacht domineerde “Ganbare” de serie en werd geselecteerd voor Sardinië, samen met o.a Ted Turner met zijn door Olin Stephens ontworpen “Lightnin” en Ted Hood met zijn meest recente “Robin”.  Peterson en zijn “Ganbare” werden echter niet beschouwd als een  serieuze bedreiging, aangezien de Amerikaanse cup was gezeild onder lichte omstandigheden en de One Ton Cup zou worden gezeild in de straat van Bonifaccio, berucht om de vaak harde wind en turbulente stromingen. Peterson optimaliseerde de trim van “Ganbare” en verplaatste het lood van het dek naar elders in het schip.

Maar zelfs onder zwaardere omstandigheden  was “Ganbare”snel en won vier van de eerste vijf wedstrijden. Ze zou de Cup overall hebben kunnen winnen, ware het niet dat een navigatiefout in de “middel distance ocean race” resulteerde in een 5% penalty, waardoor ze als 13e eindigde in deze wedstrijd. De uiteindelijke winnaar van de Cup werd het Italiaanse jacht “Ydra”, een Dick Carter ontwerp. “Ganbare” had echter een dusdanig goede indruk achtergelaten dat ze al werd verkocht voordat de serie was afgelopen. Dough Peterson kon zijn schulden afbetalen en verwierf verschillende nieuwe opdrachten.

De wijzigingen in het ontwerp van One Tonners door Doug Peterson zette ook andere ontwerpers aan het denken en er brak een geheel nieuw tijdperk aan in het One Ton Racing.

Ganbare 7

“Ganbare” is in Italië blijven racen. In 1999 won ze nog de Niulargue race in St Tropez, waarna ze een intensieve restauratie onderging die tot 2007 zou duren.

Ganbare 6

Door het succes van het ontwerp van de “Ganbare” besloot  Jeremy Rogers een One Tonner te gaan bouwen getekend door Dough Peterson t.w.  de Contessa 35.

Meteen bij de eerste deelname aan de 1974 One Ton Cup eindigde Jeremy met de “Gumboots” (K3666) als eerste.  Ook zij werd daarna direct verkocht aan een Duitse eigenaar en heeft in de jaren daarna succesvol gevaren in het Duitse One Ton Cup team. (Onder zeilnummer 2002, aangezien de 1e eigenaar het zeilnummer K3666 meenam naar zijn nieuwe  Contessa 43 “Moonshine”)

Gumboots 1

De derde “G” Contessa 35 “Gumdrop” vaart nog altijd onder zeilnummer K3669 en bevindt zich momenteel in Schotland. Dit is de Contessa 35 die, met als eigenaar de befaamde Ian Fyfe, o.a. heeft deelgenomen aan de 1976 Capetown to Rio Race.

Gumdrop 1

In totaal zijn er zo’n 80 van dit type gebouwd, waarvan de meesten nog rondvaren in alle delen van de wereld. Terwijl de eerste Contessa’s 35 waren gebouwd als pure racers werd het ontwerp al snel aangepast om ze meer geschikt te maken als cruisers.

CO35 Folder

 

Bronvermelding: Archief van “Hugh Wallace” de huidige eigenaar van “Gumdrop”