GOOFIES WINTERWEDSTRIJDEN

Winter 2022-2023

Goofies April 2023

Zaterdag 1 April 2023. Zoals altijd de gehele week de weersverwachting nauwlettend in de gaten gehouden. Wij moeten voldoende wind hebben om ons te kunnen meten met de concurrentie. Deze laatste wedstrijd is extra spannend omdat we nog klans maken 2e te worden in het algemeen klassement. We moeten daartoe Victoire 933 “Spindrift” achter ons houden in de uitslag van vandaag. Marieholm “Spotgaai” is met al haar 1e plaatsen al verzekerd van de eindoverwinning, maar wij staan exact gelijk met “Spindrift” volgens onze berekeningen. Het weer is druilerig, maar de windverwachting is goed, 14-18Kn NW, draaiend naar N. We hebben een lange baan, start naar het westen tot SvC 8, aan de wind, tegen stroom en dan terug oostwaarts voor een rondje plaat. Onze start is goed, maar bij een poging een langer rak stuurboord uit naar de plaat moeten we overstag in een bakboord/stuurboord situatie met “Spindrift” we worden daardoor gedwongen wat langer in het midden te blijven (dieper water dus meer stroom tegen) “Spotgaai”, “Boeboe”en “Spindrift” zijn daardoor iets eerder bij de ScV8. Daar kan de spi erop en zetten we de achtervolging in. Bij de SvC14/OZ5 liggen we kort achter “Spotgaai”. We nemen alle risico’s en droppen de spi zo laat mogelijk. Dat gaat goed en kort na de boei lopen de “Spotgaai” voorbij. Bij R29/OZ2 ligt “Spindrift” nog maar 45 sec. voor. Nu aan de wind via Roompot en Groot Vuilbaard richting R15 SvC2. We komen nu ook in de baan van de andere klassen, dus het is zaak zo veel mogelijk vrije wind te houden. Het lijkt erop dat “Spindrift” iets is uitgelopen als we bij R15/SvC2 aankomen, maar niet veel. De Spi kan weer op. Het is inmiddels afgaand water. Zij kiezen voor het midden/stuurboord zijde van het vaarwater. Wij kiezen voor de bakboord zijde. Iets langer, maar mogelijk minder stroom tegen.

Aangekomen bij de SvC11 blijkt dat niet veel uitgemaakt te hebben. Spi wordt weer gedropt op het allerlaatste moment. Gijpen rond de boei en aan de wind, tij mee, richting finish. Lukt net niet in één rak. Twee keer overstag. Vandaag heerlijk gezeild, lange baan, voldoende wind en geen fouten gemaakt.

We timen ca 1,5 min voorsprong voor “Spindrift” , wat op handicap vandaag na ca 3 uur varen voldoende moet zijn om haar achter ons te houden. Bij de bekendmaking van de uitslagen bleek dat ook zo te zijn. 1. Spotgaai 2. Boeboe 3.Ondine 4. Spindrift.

Een kleine teleurstelling bij de bekendmaking van de einduitslag. Wat wij niet wisten was dat het resultaat van de oktoberrace voor “Spindrift” was aangepast van pos. 5 naar pos. 3, zodat zij ondanks het resultaat van vandaag toch 1 punt minder hadden dan wij. Zij dus 2e en wij 3e. Op zich een mooi resultaat. Volgend seizoen weten we wat ons te doen staat.

Goofies Maart 2023

Zaterdag 4 maart. Het is de gehele week weer spannend of er deze dag weer voldoende wind zou zijn. De allerlaatste verwachting die ochtend is 8kn Noord oplopend naar 13kn, dat moet voldoende zijn. Eva en Sophie zijn vandaag afwezig i.v.m. resp. een navigatiecursus en de voorbereidingen voor een verbouwing. We hebben een vervanging gevonden in de persoon van Riemer. Ook eigenaar van een Contessa 32 “Murphy”, maar die is nog volop in een intensieve refit. Start om 12:30u zoals gebruikelijk. Het is heel erg druk aan de hoge kant van de startlijn. Spindrift, Boeboe en Spotgaai verdringen elkaar en liggen zij aan zij, tegen wind, tegen tij. Wij besluiten ons daar niet in te mengen en maken snelheid en gaan er onderdoor. Helaas valt de wind dan enige onder de 7kn. Zij lopen dan iets sneller en hoger. Bijkomend voordeel is dat zij dan ook dichter op de plaat varen en dan iets minder stroom tegen hebben. Bij de bovenboei, SvC8 liggen zij dan ook al een flink stuk voor.

Erg ongebruikelijk wordt de baan aangepast tijdens de wedstrijd. (via de marifooon) Er vervallen enkele boeien. Ons was al opgevallen dat er in de Hammen een vreemde boeironding was ingepland. Dat is waarschijnlijk de achterliggende gedachte. Kort voorSvC14/OZ5 spi drop. Borgring van de snapsluiting van de loefschoot breekt af, zodat we geen “brievenbusdrop” kunnen doen. Dan maar snel op de conventionele manier. Na de boei áán de wind bakboord uit. Via OZ1 naar R25. Wind is inmiddels terug 10-12kn Noord. Na R25 kan de spi er weer op. Bij OZ1 moeten we gijpen. Vanuit de Hammen komt er met hoge snelheid een snelle deelnemer uit een andere klasse met zeil over bakboord, dus wij moeten wijken. Spiboom is nog niet overgezet. Ander schip geeft ons wel wat ruimte, maar we moeten toch iets oploeven en het grootzeil gaat toch al naar de andere kant. Ondanks dat lukt het Joost en Johan de boom om te zetten en kunnen we onze tocht vervolgen richting SvC14/OZ5. Daar weer spi drop en aan de wind richting SvC10. Tij is inmiddels gekeerd en we hebben het nu mee. Het is helaas niet gelukt op de andere schepen in te lopen, dus we varen een vrij eenzame race. Na ScV10 kan de spi er voor de 3e keer op. Omdat we in de grote spi een klein scheurtje hebben ontdekt besluiten we de kleinere HD te trekken. Nog één boeironding (SvC11) en aan de wind richting finish. Na de finish besluiten we nog een half uurtje op de motor buiten te blijven om Riemer in staat te stellen foto’s te maken van de deelnemers. Rond 5 uur de uitslag, 1. Spotgaai 2. Spindrift 3. Boeboe 4. Ondine.

Lecas behaalt een mooie 3e plaats in hun klasse IRC 2

Goofies Februari 2023

Geen wedstrijd i.v.m. ontbreken wind. Start werd nog geruime tijd uitgesteld, maar de wind bleef definitief weg.

Goofies Januari 2023

Vandaag 7 januari, de eerste Goofies van 2023. Iedereen van de  vaste bemanning is weer present.
De gehele week is de windverwachting voor de wedstrijddag 20/25Kn Zuid met vlagen <35Kn. Ook op de morgen vóór de start is dat zo. Geen regen en een temperatuur van ca 8 Gr.C. De start is, zoals gebruikelijk, om 12:30uur. De Goofen hebben een baan uitgezet op de Schaar van Colijnsplaat. Dit i.v.m. de richting en de kracht van de te verwachte wind.
Direct na de briefing on 11:00uur, zijn we al op het water. We besluiten het grootzeil niet te reven en Genua 3 als voorzeil te voeren. De start is tegen stroom en halve wind. Vandaag slechts 7 schepen aan de start in onze klasse. Wel de twee belangrijkste concurrenten, Spindrift en Spotgaai.
We zijn iets te vroeg aan de startlijn. De meesten hebben gekozen voor de hoge kant, onder de dijk, omdat daar waarschijnlijk iets minder stroom tegen staat. We kunnen zonder risico stuurboord uit, parallel aan de startlijn omdat daar ruimte genoeg is. 10 seconden voor het startsein bakboord uit, zeilen aantrekken en volgas vertrekken. Omdat wij iets meer wind hebben gaan wij vrijwel direct aan de leiding en komen als eerste bij de SvC5.
Daarna stuurboord uit, ruime wind naar de SvC6. We behouden de 1e positie. I.v.m. de harde wind hadden we al besloten geen spinaker te trekken.  Dat deed overigens niemand.
Na de SvC6 kruisen naar de SvC3. Omdat wij vol grootzeil voeren moeten wij dat regelmatig laten vieren tijdens de windvlagen. Spindrift vaart met gereefd grootzeil en HA Genua en kan een stuk hoger zeilen dan wij.  Zij zijn daarom eerder bij de SvC3 dan wij. Spotgaai zeilt ook hoger, maar we blijven hen wel voor.
Vervolgens verder naar  de SvC1B. Daar gijpen en stuurboord uit naar de SvC3. Dit is een voordewindse koers. Eerste deel iets verder opgestuurd naar het westen om zo de genua bak te kunnen voeren.
Na de SvC3 weer stuurboord uit, halve wind richting SvC8. Daarna weer opkruisen naar SvC5. Spindrift gaat direct overstag, wij besluiten nog even over dezelfde boeg, aan de wind, te blijven varen en gaan pas later overstag. Dit is waarschijnlijk een goed beslissing geweest omdat bij de bovenboei de voorsprong van Spindrift niet verder is opgelopen. Ook Spotgaai houden we achter ons. Nu halve wind naar SvC11.
Op de rakken met stroom mee lopen we regelmatig ruim boven de 8Kn over de grond. Na SvC11 nog 1x overstag en halve wind richting finish. We schatten dat we ongeveer 1,5 minuut finishen na Spindrift. Dat moet net voldoende zijn om hen achter ons te houden op handicap. Spotkaai finisht ruim achter ons, maar waarschijnlijk niet ver genoeg om hen van de 1e plaats te verdrijven. Om 17:00 wordt de uitslag bekend gemaakt: Spotgaai 1, Ondine 2, Spindrift 3. De verschillen op gecorrigeerde tijd zijn heel klein.
De andere Contessa 32 “Lecas” , zeilde een mooie 2e plaats in haar klasse IRC2

Fimpje van de start en het laatste rak op Youtube:

Goofies December 2022

3 december 2022. Koud, 2 a 3 graden boven nul en een gure oosten wind. Vandaag met één bemanningslid minder, Sophie is flink verkouden en wil ons niet aansteken. Voordat we het water opgaan wordt de oude genuaval vervangen voor een nieuwe. De Goofen hebben i.v.m. de lage temperatuur een korte baan bedacht, die wel 2x gevaren moet worden. Deze keer een start naar het oosten, wat zelden het geval is. We starten dus tegen wind en tegen tij. Vol grootzeil en genua 2. Wind Oost gemiddeld 15Kn. Het plan is voor de start eerst in het verlengde van de startlijn naar het noorden te varen, dan op het juiste tijdstip te keren en precies op tijd bij de SVK9 de startlijn over te gaan. Helaas heeft de FB Minos hetzelfde plan en kunnen we niet wenden op het moment dat we willen. Daardoor komen we iets later over de startlijn dan gewenst. Boeboe, Spotgaai en Spindrift zijn voor ons over de lijn. Kort na de start kiezen wij ervoor direct overstag te gaan naar het midden van het vaarwater om vervolgens weer overstag te gaan richting SVK11. Het merendeel van de vloot kiest ervoor de kant van de dijk aan te houden. Het lijkt echter dat daar de stroomsnelheid (tegen) sterker is want wij komen als eerste bij de boei. Daarna nog even verder richting Oosterscheldebrug in de hoop dat we maar één keer overstag hoeven te gaan om de volgende boei (OZ14/SvC6) te kunnen halen. Dat lukt niet, we moeten nog een extra slag maken, maar alle schepen achter ons ook. Na de boei spinaker op. Dat gaat niet zoals we gewend zijn, de spival ondervindt veel weerstand en het duurt lang voordat hij top is en we de genua kunnen droppen. Kort voor de volgende boei (SvC10) worden we ingehaald door Boeboe. Na de boei gijpen met de spi en reachen naar SvC7. Boeboe heeft problemen met het houden van de spi en wij komen weer als eerste aan bij deze boei. Spotgaai en Spindrift liggen niet ver achter ons. Na de boei kiezen wij er weer voor even overstag te gaan naar dieper water. De rest van de vloot kiest er weer voor onder de dijk te blijven. Onze keuze blijkt fataal, we zien onze concurrenten van ons weglopen. Kennelijk hebben zij daar vrijwel geen stroom tegen en wij wel. Tegen de tijd dat we de SvC9 passeren liggen we voorlaatste. In de tweede ronde maken we dat niet meer goed. Uiteindelijk is ons resultaat 5e van de 9 deelnemers in onze klasse. De andere Contessa 32 “Lecas” die in IRC2 vaart bereikt een hele mooie 2e plaats in die klasse. Nadat we in de haven zijn aangekomen nog even in de mast gehesen om het probleem van de stropende spival te verhelpen. Loopt nu alleen nog via de schijf in de top van de mast en niet meer via blok én schijf.

Goofies November 2022

5 November 2022. Er wordt weer flink wat wind verwacht vandaag Zw 15-17kn oplopend naar 18-20kn. We gaan naar buiten met genua 3 aangeslagen. Eenmaal buiten gekomen blijkt het een stuk rustiger en wordt nr. 3 verwisseld voor nr.2. Start naar het westen, 1e boei SvC4 is bezeild, tegen tij. Onze start is goed, als 1e over de lijn, maar omdat andere schepen gekozen hebben voor meer zeil en de windkracht varieert van 10-12kn, worden we langzaam ingelopen. Na SvC4 kruizen naar SvC3, gevolgd door een kort ruim rak naar de SvC2. Sommige kiezen ervoor de spi te trekken, wij niet. Na de SvC2 weer kruisen naar een nieuwe boei SvC1A. Nu richting R25/SvC1. Ook wij trekken nu de spi (HD) en het lijkt erop dat het nu iets harder gaai waaien. Onze concurrenten (met name Spindrift en Spotgaai) zijn nu wel iets uitgelopen, maar niet veel. BoeBoe ligt achter ons. Kort voor de ton gijpen we en maken ons op voor een pittig reachrak richting SvC11. Maar dan gebeurt het, de spival breekt en de spinaker ligt in het water. Deze is snel binnen gehaald, maar omdat we geen reserveval hebben zijn we genoodzaakt dit lange rak (ruim 4Nm) onder grootzeil en genua 2 te zeilen. Omdat inmiddels hoog water is geweest hebben we weer tij tegen en zien we onze concurrenten uitlopen. Wij hebben toch nog een kleine strijd met de GK29 Aloha. Na het ronden van de SvC11 in één streep naar de finish. Uiteindelijk is ons resultaat toch nog een 6e plaats. Als de val niet was gebroken zou een top 3 plaats er zeker ingezeten hebben. Dit geeft moed voor de volgende keer.

Goofies Oktober 2022

1 oktober 2022. 1e dag van de maand en meteen zaterdag, wedstrijddag. De dag ervoor is de Ondine overgevaren naar Colijnsplaat vanuit de thuishaven Sint Annaland. Een aangenaam briesje 8-11 Kn, ZZW dus zonder één keer overstag te gaan, onder een vrijwel wolkeloze hemel. Ideale omstandigheden, omdat we ook nog met de racefiets de auto moesten ophalen in Sint Annaland. De hele week werd er voor zaterdag flink veel wind voorspeld, in eerste instantie ook nog met veel regen. Die verwachte regen verdween, maar de sterke windverwachting bleef (> 20kn West). In de nacht van vrijdag op zaterdag stormt het flink, ZW, waarschijnlijk 28-29 Kn , maar ’s morgens bij het opstaan is het vrijwel windstil. Al vrij snel komt de wind terug, nu uit de voorspelde westhoek en trekt aan tot > 22Kn. Lecas is ook weer van de partij en start op verzoek van de wedstrijdleiding in Ongemeten A, omdat er in de klasse IRC maar 2 inschrijvingen zijn. Dit is de klasse van de grotere schepen met een rating <91,00. Bij de start (tij mee) staat er nog altijd veel wind > 22Kn. Genua 3 en het grootzeil iets gereefd. Onze start is goed, we gaan als eerste, over bakboord, over de startlijn. Kruisen naar SvC 10. We varen samen op met de snelle Marieholm Spotgaai. Zij zijn als eerste bij de boei, wij als tweede. De wind is inmiddels iets afgezwakt en wij besluiten de kleine spi (HD) te trekken. Dit is een lang voordewinds rak. We hebben dat nog niet eerder gedaan bij deze windsnelheid en doen alles zeer gecontroleerd, waardoor het iets langer duurt voordat ze staat, maar het gaat goed. Omdat het rak pal voor de wind is, moeten we iets reachen om alles goed onder controle te houden en daardoor iets te veel naar stuurboord uitwijken. We lopen veel sneller dan de Spotgaai, die geen spi heeft getrokken. We besluiten om dit keer nog niet te gijpen met de spi, wat eigenlijk wel moet om over de andere boeg de volgende boei (SvC14/OZ5) perfect aan te varen. We droppen de spi dus eigenlijk iets te vroeg en afkruisend gaan we naar de boei. Daardoor is Spotgaai ons weer ingelopen en moeten wij haar ruimte geven bij de boei. We kunnen daarna direct achter haar langs oploeven en voorkomen zo dat ze uitloopt. Soleil Levant (Sun Oddyse 349) was net iets eerder aan de boei en loopt nu iets uit. Niet gek gezien haar rating 91,7 (wij 101,5) We zijn vrij snel bij de R29/Oz2, daarna scherp aan de wind naar het westen. Bij de Oz1 overstag, helaas iets te vroeg (al opkomend tij) waardoor deze niet te bezeilen is en we een extra slag moeten maken. Spotgaai heeft kennelijk niet goed opgelet bij de briefing en verzuimt om de Oz1 te ronden. Zij varen dus nu buiten mededinging mee. Alleen de Soleil Levant is nu nog voor ons. Na wederom de SvC14/OZ5 gerond te hebben is het kruisen naar de SvC6. Daar aangekomen nog even een spannende situatie om dat we deze boei deze keer aan BB moeten laten en Spotgaai weer de fout ingaat en hem gelijktijdig met ons aan SB wil houden. Wij hebben het zeil over BB, dus ze moeten ons sowieso ruimte geven. Beter was nog dat ze daar helemaal niet zouden zijn en andere deelnemers niet zouden hinderen, omdat ze al een boei hadden gemist. Daarna weer gecontroleerd spi op en naar de laatste boei, SvC11. Spi weer ruim op tijd gedropt, daarna laatste rak, kruisend naar de finish. Ook daar komen we weer samen met Spotgaai aan. Wij over BB, dus zij moeten overstag. Extra aandacht om een aanvaring te voorkomen kost ons toch nog ca. 1 minuut in de gezeilde tijd. Wij gaan als tweede over de streep, maar omdat Soleil Levant ruim voor ons moet eindigen betekent dat voor onze eerste wedstrijd een 1e plaats in onze klasse. Lecas heeft het ook zeer goed gedaan en wordt ook 1e in Klasse Ongemeten A. We zien uit naar de volgende wedstrijd. Kleine domper op de feestvreugde: direct na de finish startte de motor goed, maar viel na een paar minuten uit, zodat we door de havenmeester naar binnen moesten worden gesleept.

Winter 2021-2022

Geen verslagen over de Goofies winterwedstrijden deze winter. Geen Contessa’s actief. Ondine staat deze winter op de kant, Lecas wordt gerepareerd na de zware weersomstandigheden de eerste dagen van de Fasnet 2021 en Bijou ligt niet meer op de Oosterschelde. Team ondien vaart nu op de Spirit 28 DON en de verslagen staan op blog : https://contessa32ondine.com/

Goofies Oktober 2020

3 oktober 2020. Tot op het laatste moment was het spannend of de wedstrijden dit seizoen zouden kunnen doorgaan in verband met de Corona situatie. De organisatie had er iets opgevonden. Alle communicatie volledig digitaal. Aanmelden via een gesloten whatsapp groep, de wedstrijdbaan via de website van de WSV, de mededelingen om 11.00 uur via marifoonkanaal 72. Uitslag rond 17:30 uur via de website en ook via de whatsapp.
De weersverwachting 10-15kn Zuid, af en toe een bui, ca 14 graden. Onze start om 13:30uur, zoals gebruikelijk. In totaal 11 inschrijvingen, waarvan er 10 aan de start verschijnen. Enkele nieuwe deelnemers. Start naar het westen, tegen de stroom. Wij kiezen voor vrije wind ongeveer op het midden van de startlijn en zetten geen spi op dit eerste korte rak. Meerdere andere deelnemers o.a. Boeboe en Spotgaai gaan voor de stuurboordzijde en zetten wel de spi. Bij de eerste boei  (SVK 10) liggen we daarom op plaats 7. Op het volgende rak naar SVK14/OZ5 (60 gr aan de wind) lopen we iets in op onze voorgangers. Daar na kan de spi omhoog, dat gaat niet helemaal naar wens. Bijna een zandloper.  Dat hadden we voor de start nog even willen oefenen, maar lukte i.v.m. tijdgebrek toch niet. Pal voor de wind naar OZ1. We worden nog even gehinderd door een deelnemer uit een andere klasse. Uiteindelijk toch nog enkele tegenstanders ingehaald. Na OZ1 reachend naar de Hammen. We zitten kort achter de Pogo 6.50 Tonnere de Brest. Deze loopt soms uit het roer en het is dus riskant hem bovenlangs in te halen. Windstoten tot 17 knopen. Ter hoogte van R36H1 lopen we hen toch voorbij. Voor de H3 tijdig spi drop, gaat goed. Daarna direct een slag aan de wind naar het westen, voor de plaat overstag en aan de wind  naar R34. Voor ons liggen nog Boeboe, Spotgaai en Cool Runnix. Na R34 aan de wind kruisen naar R30. Daar worden we bijna ingehaald door Spindrift. We houden hen achter ons. Dat blijft zo ook tot de R15SVK2. Wij zetten daar de spi, zij kiezen ervoor dat niet te doen. Hier achter de Dijk is er iets minder wind, 6-8kn, en kunnen we reachend, stroom mee richting SVk11. Ter hoogte van Colijnsplaat krimp de wind iets en besluiten we de spi te droppen. Bij SVK11 zit Spindrift nog altijd vlak achter ons. Op basis van de ratings van vorig jaar weten we dat zij iets voor ons moest eindigen, dus we maken ons geen zorgen. Wat wij niet hadden bedacht is dat we op het laatste rak nu ook weer de spi hadden kunnen zetten. Zij doen dat wel, wij hebben alles al opgeborgen. Omdat er niet veel wind staat en de stroom tegen, duurt dat laatste rak altijd tenenkrommend lang, Ze passeren ons dan ook onderlangs en gaan ca 1,5 minuut voor ons over de finishlijn. Later die middag blijkt dat niet voldoende om voor ons te eindigen in het klassement, ook omdat hun rating iets naar beneden is bijgesteld. Boeboe 1, Spotgaat 2 en Ondine 3.

Goofies Maart 2020

Auteur: Izaäk
7 maart 2020. Na 5 weken kunnen we eindelijk weer het water op. De afgelopen periode worden gekenmerkt door erg veel regen en wind. Vooral in de weekenden. Nu ziet het er veelbelovend uit. Zonnig in de ochtend,  wind 12-15 kn ZW, temp 8-10 Gr.C., kleine kans op wat neerslag.
Uiterlijk 10 uur is iedereen op de haven, wij met het vaste team, Johan, Koert, Joost, Sophie, Eva en Izaäk. Ook op de andere steigers is er veel activiteit. Het grootzeil is voorzien van een andere leuver (van metaal deze keer) en Ondine wordt in gereedheid gebracht. Voldoende tijd voor koffie (met uiteraard de gebruikelijk Belgische koeken) in de zon in de kuip. Er zijn nog 4 a 5 tegenstanders die gaan strijden voor de medailles in de eindklassering. Spindrift is helaas afgevallen door de aanvaring in Februari.

De baan van vandaag

Start om 12:30, nog altijd een flauw zonnetje en wind zoals voorspeld. Tegen tij, één slag, aan de wind. Onze start is conservatief, misschien de volgende keer iets meer risico nemen. Bij de eerste boei (SVK 10) ligt Spotgaai al vrij ver voor. De rest nog kort bij elkaar. Gijpen en spi op. Nu blijkt dat, omdat we dit seizoen nog maar één wedstrijd met spi hebben kunnen varen, we hiermee nog niet goed op elkaar zijn ingespeeld. De spi vult zich al met wind terwijl ze nog niet helemaal in top is; de boom kan niet ver genoeg naar buiten omdat de down te strak staat. Dat kost tijd en enkele concurrenten lopen nu iets uit. Op de overloop van Zierikzee de spi gijpen. De wind is inmiddels aangetrokken en vlagerig. De gijp kost kracht bij de voordekkers maar gaat goed. Dan breekt plotseling de onderlijn van de spinakerboom. Geen paniek, alle schoten los en de spi wordt via de kuip naar binnen gehaald. Genua op en door naar de OZ1. We houden snelheid, maar het heeft wel tijd gekost uiteraard. Windhapper heeft ook problemen met de spi en wij passeren haar hier. Nu tegen tij, aan de wind naar R34 en verder kruisen via de R23, R30 en R17 naar de R15/SVP2  (westpunt van de plaat). De zon is inmiddels verdwenen achter de wolken en is krachtiger dan voorspeld. 13-18 Knopen. Ter hoogte van de R30 is het hoog water en gaan we even tij mee krijgen).
Daar kan de spi weer op. Gaat helaas weer niet vlekkeloos, maar we weten nu de oorzaak. Volgende maand gaat het vlekkeloos. Nog één lang rak naar de SVK11, ruime wind., maar tegen tij. Wij kiezen voor de korte route, BoeBoe, die links van ons ligt voor de lange route langs de plaat (minder tegenstroom). Op het eerste deel lijken zij daar geen voordeel mee te behalen, maar tijdens het tweede deel lopen ze toch enorm uit. Spotgaai hebben wij op de Roompot ingehaald en ligt nu vrij ver achter ons, maar waarschijnlijk niet voldoende om hen op handicap aan de finish te verslaan. Farther Bruin ligt helemaal ver voor, hebben we niet meer gezien. Kort voor de SVK11 spi drop, dat gaat goed. Na de SVK11 direct overstag en nog één rak aan de wind naar de finish. De wind is helaas iets geruimd en we halen de finish helaas niet in één slag. Nog twee keer snel overstag en om 15:24 uur zijn we binnen. De einduitslag vandaag; 1. Farther Bruin, ver voor, niet te verslaan. 2. Spotgaai (4 minuten op gecorrigeerde tijd). 3. BoeBoe (2 minuten voor) 4. Ondine. We weten waar we het hebben laten liggen. 6. Windhapper. Al deze deelnemers maken nog kan op een top 3 plaats in de einduitslag. De April wedstrijd wordt dus weer een spannende. Contessa 26 Bijou eindigt op een mooie 7 plaats van de 12 deelnemers in onze klasse.
PS: Sophie heeft veel filmmateriaal van deze dag. Als het gemonteerd is volgt de link

Ideaal zeilweer


Goofies Februari 2020

Auteur: Koert
1 Februari. Er werd al heel de week voorspeld dat er regen zou zijn en dat het hard zou waaien. Niet zo hard als 67 jaar voordien, maar toch, een waarschuwing voor de scheepvaart was van kracht. Wat die regen betreft, viel het mee. Die trok in de loop van de ochtend weg naar het oosten en vanachter de wolken kwam zelfs een zonnetje piepen. Alles dus in gereedheid om er een dynamische zeildag van te maken, en dat werd het ook. De baan die door de Goofen uitgezet werd voor ongemeten B leek op het eerste zicht wat kort. Met harde wind (West, 21-26 knopen, met flinke vlagen) , zeil je toch sneller en kan je een wat groter parcours varen, was de indruk voor de wedstrijd. Twee uur later zouden we daar moegestreden anders over denken en blij zijn dat we weer konden binnenlopen.

De start met stroom mee naar het westen was het begin van het eerste kruisrak. De meeste boten gingen op hun maximale snelheid of ze nu gereefd waren of niet. Sommigen bleven redelijk scherp mekaar de loef afsteken, andere gingen iets ruimer en maakten enkele slagjes meer. Voor Boeboe was het weer te zwaar en zij stapten uit de race. Bij de eerste boei kwamen toch heel wat boten van onze klasse samen aan. Farther Bruin had de SVK4 al gerond, Ondine kwam op P2 iets ruimer ingevaren dan de anderen en was net aan het ronden. Second Rival haalde de boei  juist niet. Spindrift leek de boei te gaan halen. Toen ging Second Rival overstag onder het zeil van Spindrift en voer op het midden van die boot in. Beide boten moesten de strijd staken.

De schepen die een spinaker durfden te zetten gingen er als een speer van door. Zeker op de grote boten waren de spinakers echt indrukwekkend met deze harde wind.De schepen die een spinaker durfden te zetten gingen er als een speer van door. Zeker op de grote boten waren de spinakers echt indrukwekkend met deze harde wind.

Op de Ondine besloten we af te kruisen naar de SVK12. Nadien was het in enkele slagjes terug opkruisen naar de SVK5 en dan terug met ruime wind via de SVK12 naar de SVK11. Dit was onze eerste wedstrijd waarbij we hadden besloten één van de bemanningleden volledig vrij te maken voor de navigatie en de tactiek. De betaalde zich al uit direct al bij de start en zorgde voor rust tijdens de race.

Intussen was het tij gekeerd, maar er was meer dan genoeg wind om ons vlot naar de finish te laten varen. 2 uur en 1 minuut later waren we aangekomen. Vandaag als derde. De 6 bemanningsleden hebben er zeker van genoten.

De andere Contessa (CO26) Bijou scoorde een mooie 6e plaats. Door deze februari versie met veel wind en stevige golven (wind tegen tij) die regelmatig over dek sloegen hebben sommigen beslist dat ze een nieuw pak gaan bestellen, maar echt kou hebben we het zeker nog niet gehad deze winter.

In het algemeen klassement staan nu 5 schepen vrijwel gelijk. De komende twee wedstrijden worden dus extra spannend.

Goofies Januari 2020

Auteur: Sophie
Een nieuw jaar, een nieuwe Goofie race voor het team van Ondine. In totaal hadden er ca 54 schepen ingeschreven, waarvan 10 in onze klasse (Ongemeten B). Het werd een pittige race met een streepje zon, een bruinvis en zeehond. De weersvoorspelling gaf 20 knopen aan, met uitschieters naar 28. Harde condities, waardoor sommige boten kozen voor een rif in het grootzeil, maar niet Ondine.

Het doornemen van de route, voor de wedstrijd

De start was stroom mee, richting Neeltje Jans. Deze verliep vlot en aan de wind werd de wedstrijd westwaarts ingezet. Bij het ronden van de eerste boei, SVK 10, kwamen we in een voordewindse koers, met de mogelijkheid om de spinnaker te hijsen. We kozen voor de optie om gecontroleerd af te kruisen richting SVK 14, onder code 3. Een goede keuze want we zagen onze concullega’s de nodige moeilijkheden hebben om de spinnaker onder controle te houden. Meerdere keren liepen de boten uit hun roer, waardoor Ondine mooi in het pack bleef varen.

Voor de wind/regen tij

Zelfs iets te dicht bij het pack (Windhapper, Boeboe, Spindrift en Ondine, de vier concurenten voor het algemene klassement, met ongeveer dezelfde rating) op het moment dat we aankwamen bij SVK 14. Een kleine aanvaring was onvermijdelijk omdat er te weinig ruimte werd gegeven en onze ankerrol Boeboe licht raakte. Gelukkig zonder grote schade. Parallel met de brug mee ging de wedstrijd verder naar de OZ 1, waarna we aan de wind de plaat rondden en koers zette naar de Roompot. Spindrift zat ons op de hielen, maar we liepen net iets hoger en sneller en kwamen als eerste aan bij de R30A. Daar moesten we in een zuidwestelijke richting naar de R15 SVK2 en lag het beslissende moment van de wedstrijd. Een kleine fout in het navigeren zorgde ervoor dat we buiten het vaarwater kwamen. Eerlijk is eerlijk dus vaarden we terug, tegen tij, naar de laatste rode boei om zo keurig volgens de regels van het spel de wedstrijd verder te zetten. Een te harde gijp omheen de boei zorgde voor schade aan het blok van de onderlijkstrekker, waardoor de clew van het grootzeil los kwam te zitten en het plots een losse broek werd. Ondine werd in de wind gelegd en na een snelle (voorlopige) herstelling konden we verder varen.

Noodreparatie

Spindrift nam de leiding over en kwam voor ons aan de voorlaatste boei. Ook in het laatste rak voor de wind bleef de spinnaker wijselijk in de zak zitten, waardoor we een paar plaatsen verloren, maar gezien de reeds opgelopen schade, wilden we geen onnodige risico’s meer nemen. Getuige de “chinees” van de Famous Gull II, die we van nabij mochten aanschouwen.

Na 2u40min zeilen kwamen we over de finish, op een vijfde plaats, net na Boeboe en voor Windhapper. Het was een bewogen wedstrijd, met opspattend water en korte, diepe golven. Het team was doorweekt en koud, maar voldaan. Contessa 26 Bijou eindigde als 7e deze keer. Op naar de volgende race in februari.

Goofies December 2019

Auteur: Joost.
Na maar liefst 5 weken wachten mochten we weer, duurt altijd weer te lang.
De decemberwedstrijd op 7 december  van de Goofies 2019 was een lekkere.
Voorafgaand werd de windvoorspelling goed in de gaten gehouden. Er werd tot 22 knts voorspeld. Maar het werd een mooi lopend windje tot 15 knts  en niet te koud maar zeker niet te warm.


We zeilden weer met Izaäk, Johan, Eva, Koert, Sophie en ikzelf. De baan voor onze klasse was in vergelijking tot de novemberwedstrijd lekker lang. Zoals zo  vaak wederom een start naar het westen, opkruisend naar de bovenboei R22, tij mee, trokken we de conclusie dat we wellicht toch te voorzichtig gestart zijn. Hier kunnen we ons dus op verbeteren.


Vervolgens een spinnakerrak (voor de eerste keer getrokken ging goed)  plat voor de wind op  weg naar de R21. Vervolgens, na nog even R28 gerond te hebben,  opkruisend naar het westen om vervolgens de spi weer te kunnen trekken  na de R15/SvC richting de Zeelandbrug.

Dit wordt een closerace met Spindrift (een Victoire 933). Het is een mooi halvewinds rak  terug naar de SVK 11 en finish voor de haven. Werd tijdens de novemberrace bij het ronden van de SVK 4 nog een beslissende gijpmanoevre uitgevoerd lukte het ons dit keer niet om Spindrift bij de boeien voor te blijven.  Ook in de achtervolging lukte het ons niet om Spindrift te passeren. Vanuit onze ooghoeken zagen we Windhapper (een mooie Dehler 25 CR) een veel lagere koers varen. Maar wij waren druk met Spindrift (en Spindrift druk met ons). Werd dit twee honden vechten om een been en derde gaat er heen ?

We zelden een mooie een pot van een goede drie uur met de Ondine.  De uitslag Windhapper 1, Spindrift 2 en Ondine 3 . Bijou, de Contessa 26, eindigde zesde.  Kortom een topdag. 

Op naar de Kerstrace, volgende week zaterdag 14 december.

Goofies November 2019
(Oktober niet gevaren met de Ondine i.v.m. afwezigheid van de schipper)

Auteur: Eva

De novemberwedstrijd van de Goofies 2019 beloofde een stevige, winderige editie te worden. Met een windvoorspelling van ZZW 20 knopen met vlagen van 28 waren we alvast zeker dat we vooruit zouden gaan.

Omwille van die harde wind waren er zelfs deelnemers die vreesden dat de wedstrijd zou worden afgelast. Maar Izaak had ons gerustgesteld: “dit is Contessaweer!”

Barend sloeg deze keer over, voor de rest was iedereen aanwezig, Izaak, Johan, Joost, Koert, Sophie en ikzelf.

De baan voor onze klasse, niet echt een moeilijk parcours, werd veilig onder hogerwal gehouden. Zoals vaak start naar het westen, halve wind op naar SVK 4, gijpen, halve wind terug naar de SVK 11 (er zijn nog zekerheden in het leven) en finish voor de haven.

Onze start ging goed. Ik had de indruk dat iedereen redelijk kort bij elkaar gestart was. Ondine moest zich vooral meten met Deja Vu, BoeBoe en en Spindrift. Geen spinaker deze keer, we hadden voldoende aan de Genua 3 en het splinternieuwe grootzeil. Prachtig wit dat in de stralende zon bijna pijn deed aan je ogen.

Bij het ronden van de SVK 4 werd het beslissende gijpmanoevre uitgevoerd. Spindrift bleef achter en Ondine racete voort op de eerste plaats. En ging dan als eerste van de klasse ongemeten B over de finish! Ook in gecorrigeerde tijd blijft Ondine op de eerste plaats! Dat werd gevierd met een paar biertjes in het clubhuis.

De schade van dit winderige weer bleef al bij al beperkt, een afgebroken roerblad bij Amadeus, een Etap 22, waarbij de slachtoffers collegiaal werden binnengesleept door andere wedstrijdzeilers. Bij Hartendief werd ter hoogte van een zaling de stag losgetrokken bij een aanvaring met Con Spirito.

Al met al zeilden we een wedstrijd van slechts een uur. Maar een zalig uur: stralende zon, een stevige bries, Ondine die perfect onder controle zeilde en een top team.

Bijou, de Contessa 26, eindigde knap vijfde.

Goofies winterwedstrijden 2018/2019

Goofies April 2019

Vandaag met bijna de voltallige bemanning, Eva, Koert, Barend, Joost, Johan en Izaäk.
Ook deze zaterdag was het weer onzeker hoeveel wind er zou zijn. De verwachting is voor in de ochtend 8-10kn O, later in de dag afnemend en draaiend naar NO, droog met een aangename temperatuur tot 16 gr.C.  In verband met de lage waterstand is de start 1 uur uitgesteld. Om er zeker van te zijn dat we allemaal weer tijdig in de haven terug zouden zijn is er een korte baan uitgezet, twee rondjes voorlangs de Zeelandbrug, met de mogelijkheid deze in te korten tot één ronde. Onze start is om 13.30. Er staat nog wat wind ca 7-8Kn. Start naar het oosten, tij mee. Onze start is goed, gaan vrijwel gelijktijdig met Confusion (Conrad 760) als eerste over de lijn. Zij liggen echter aanzienlijk lager.
Deze laatste is nieuw in de klasse. Zij wordt bemand door de bemanning van de Lecas. Lecas staat op de kant om gereed gemaakt te worden voor een wedstrijdseizoen in de Solent, met als hoogtepunt de Fastnet 2019. Boeboe gaat iets eerder, maar té vroeg en wordt teruggeroepen. Kruisend naar de SvC11. Die ronden we als 4e. De snellere kleine schepen, Boeboe, Windhapper en Confusion liggen voor ons.
Nu aan de wind richting R29/OZ2. Het opkomende tij help ons in de goede richting en we hoeven maar één slag te maken. Kort voor de boei begint de wind al iets af te nemen, maar we halen het. Spindrift is ons juist gepasseerd. Wij trekken als eerste de spinaker. Reachend, maar tegen tij, richting Roompot boei. Spindrift komt nu ook op dat idee en maakt de spi ook gereed, maar dart kost hen kostbare tijd. Kort voor de boei nog minder wind. We droppen de spi iets te vroeg en doordat we tij tegen hebben komen we vrijwel stil te liggen. Nu eerst over bakboord, halve wind richting Zierikzee om te voorkomen dat we achteruit worden gezet. Als we de boei ruim voorbij zijn durven we te gijpen. Nu weer aan de wind, hoofdzakelijk op het tij, richting OZ1. Spindrift en de andere schepen achter ons halen de Roompot boei niet meer. Het is daar te diep om te ankeren en mag ook niet (munitiedepot!) Sommige schepen geven op en melden dat via de marifoon. Wij kunnen OZ1 juist ronden, maar dan is de wind geheel op. Anker uit (en jassen) Afwachten. Enkele schepen met een mast lager dan 12m willen niet opgeven en laten zich zelfs onder de brug door drijven voordat ze het anker uit kunnen gooien. Na ongeveer een half uur/45 minuten komt er toch wat wind uit het NW. 3-5 kn. Anker op en richting SvC11. Als we die kunnen halen kunnen we in elk geval een tijd neerzetten. Maar na ongeveer 15 minuten is de wind weer op en wordt de wedstrijd geheel afgeblazen. Op de motor terug naar de haven. Daar wordt en fles Cava opengetrokken om onze overall overwinning te vieren. Deze stond al vast voor de start, maar we hadden vandaag toch graag een goed resultaat neergezet om het te bezegelen. Om 18:00 uur is de prijsuitreiking. Drie Contessa’s bij de eerste vijf in de einduitslag van de klasse ongemeten B. Lecas 5, Bijou 4 en Ondine 1. Als aandenken een kleine “Overal” met opschrift.

Goofies Maart 2019

De gehele voorafgaande week is het spannend wat de wind zou gaan doen. Begin van de week lijkt het wel voorjaar. Zonnig, maar vrijwel windstil. De verwachting is dat de wind vanaf zaterdagochtend gaat aantrekken. We duimen dat dat niet naar achteren verschuift.
Zaterdagochtend is de verwachting nog altijd ZZW 13 Kn, in de loop van de middag ruimend naar ZW en 15-17kn.
Het Ondine team bestaat vandaag uit vijf personen. Barend, Eva en Joost zijn afwezig, Alexander is erbij als vervanger. Voor de eerste keer aan boord van een Contessa 32, maar met veel wedstrijdzeilervaring op andere schepen. Voor zover hij weet heeft hij nog nooit een eerste plaats gevaren. Voor hem een extra stimulans, omdat wij onder deze omstandigheden daar een kans voor maken.
De start om 12:30 zoals gebruikelijk naar het westen. Om 13:00 hoog water, dus vrijwel geen tij mee of tegen. ZZW 13 kn zoals voorspeld. In totaal zijn er 8 deelnemers in onze klasse. Twee daarvan moeten we extra in de gaten houden i.v.m. het algemeen klassement, Boeboe en Windhapper. Onze start is niet perfect maar goed. Als 2e of 3e over de startlijn. Boeboe als eerste zoals gebruikelijk, omdat ze zo wendbaar is, wachten ze praktisch op de startlijn. Eerst aan de wind naar SvC 10, tot kort voor de boei houden we Spindrift achter ons, maar dan gaat ze onder ons door. Bij de gijp pakken we hen echter terug en zitten we boven hen zodat we ze achter ons laten. Terug naar SvC14/Oz5. Daar Spi omhoog, bakboord uit, pal voor de wind eerst naar OZ1, daar gijpen en dan reachen richting Hammen. Bij H7 spi droppen en kruisen terug naar R34. Waarschijnlijk omdat we vandaag maar met 5 zijn gaan de eerste handelingen met de spi niet helemaal perfect. Boeboe en Windhapper zijn iets uitgelopen. Op de kruisrakken en het aandewindse rak van R34 naar R15/SvC2 (via R30 en R19) lopen we ze echter weer in. De voorsprong is niet goot. De Janeau Rush Deja Vue ligt verder voor, maar heeft een veel lagere rating, dus is niet echt een probleem voor ons. Bij de R15/SvC2 kan de spi er weer op. Reachen naar SvC8. Spi op en drop gaat hier goed. Dit keer niet terug in de zak, maar ze blijft in het voorluik. Het volgende spinaker rak is weer over dezelfde boeg. Al de tijd blijft de wind ZZW 11-17 kn. Af  en toe wat spetters of motregen .
Bij SvC5 gaat ze weer omhoog, richting laatste boei, SvC11. Onder deze omstandigheden kunnen wij reachen tot 60 graden aan de wind. Bij Boeboe lukt dat ook, maar bij Windhapper niet, zodat wij weer op hen inlopen. Kort voor de SvC11 zitten we op hun spiegel. Zij gaan loeven, dat kunnen wij niet, dus kunnen niet bovenlangs. Onderlangs lijkt te lukken, maar dan moeten we ruimte geven voor de boei. Spi is inmiddels gedropt, dus nu kunnen wij er weer bovenlangs en moeten zij weer ruimte geven. Bij de boei zijn we er langs. Dan even een misverstand. De stuurman en de voordekker gaan ervanuit dat we nog even over bakboord doorgaan. De rest van de bemanning maakt zich klaar om door de wind te gaan. Dat geeft heel even oponthoud en Windhapper is er weer vandoor. Deja Vu, Boeboe en Windhapper gaan dus voor ons over de finish, echter niet ver genoeg om ons in het klassement van vandaag voorbij te gaan. Ondine 1, Boeboe 2 (27 sec na ons op gecorrigeerde tijd) en Windhapper 3. Bijou, de dappere Contessa 26, eindigt als 7e. Alexander heeft zijn 1e plaats.

PS: Juist op het moment dat wij de finishlijn passeren (kort voor 4 uur) draait de wind plotseling naar het ZW en neem sterk in kracht toe. Het rak SvC11 naar de finish is nu niet meer te bezeilen en de schepen die dit nu nog moeten doen moeten meerdere slagen maken.

Goofies Februari 2019

Koud en nat.
Zaterdag 2 februari. Windverwachting NNO 4-5, 4 gr, C, kans op lichte neerslag gedurende de gehele dag. Start om 12.30 zoals gebruikelijk, naar het westen, opkomend tij tot 14:30 uur. Eenmaal buiten blijkt het iets minder hard te waaien, ca. 11 knopen. Dat blijft de gehele middag zo, tussen de 11-13 knopen. Tijdens korte buien iets meer. De start is goed, kort langs de startboei, toch zijn Windhapper, Ragazza en Charel iets eerder over de startlijn. Direct over bakboord aan de wind richting SvC 10. De snelle Ragazza is er direct vandoor, wij zitten kort achter Windhapper. We hebben dezelfde snelheid als we even hoog lopen. We vallen iets af waardoor we ze onderlangs voorbij gaan. Charel loopt duidelijk minder hoog en verliest terrein. Spindrift houden we achter ons. Daarna stuurboord uit richting eerste boei. We ronden die als 3e, dus achter Ragazza en Windhapper. Nu stroom mee halve wind richting SvC14/Oz1, vervolgens aan de wind in drie slagen naar Oz1; over bakboord aan de wind naar R27, over stuurboord een slag naar R38. De spi ligt gereed en gaat omhoog. Reachend richting R23. We lopen snel en liggen nog altijd op de 3e plaats. Spindrift kort achter ons. Zij nog zonder spi. Dan draait de wind iets naar het noorden en in de boei niet meer de bezeilen. We hopen nog dat de windshift tijdelijk is, maar helaas. We moeten de spi droppen. Tot overmaat van ramp schiet de loefschoot los en hangt de spi horizontaal achter het grootzeil. We bewaren de rust en met vereende krachten wordt de spi via de ingang van de kajuit naar binnen getrokken, door de spival langzaam te vieren. Na de R23 kunnen we iets afvallen. De spi wordt weer gevouwen. Spindrift, kort achter ons,  trekt de spi nu wel, maar dreigt regelmatig uit het roer te lopen. Wij besluiten maar gewoon even zo door te gaan (toch even geschrokken?). Langzaam draait de wind nu weer terug naar NNO en nabij R19 besluiten we toch de spi weer te trekken. Spindrift, maar ook Windhapper en Ragazza zijn inmiddels toch aardig op ons uitgelopen. De wind is inmiddels zo ver naar het NO gedraaid dat ook het rak van R15/SvC2 naar het oosten (svC11) ook geen spinakerrak meer is. Alles halve wind. Met uitzondering van een kleine lus van SvC5 naarSvC8 . Dan is het nog maar een klein stukje. De posities blijven onveranderd. Wij gaan om 15.23 over de finishlijn. Op handicap zijn wij deze keer als 4e geëindigd. Ragazza en Windhapper hadden een te grote voorsprong en Charel, eein klein Waarschip 660 heeft de achterstand op ons kunnen beperken en eindigt iets meer dan een minuut voor ons op gecorrigeerde tijd.

Goofies Januari 2019

Zaterdag 5 januari. Windverwachting 17kn NW. Temperatuur +/- 8 graden. De Ondine wederom met de volledige bemanning, Sophie, Eva, Johan, Joost, Koert, Barend en Izaäk. De Goofen wilden ons verwennen en hadden een lange baan uitgezet. Links om de plaat, met wat extra lussen. Op het water blijkt het iets minder hard te waaien en we besluiten genua 1 erop te houden. Start naar het westen, tegen tij, eerst rond SvC8. We liggen goed bij de start, zeil over bakboord, kort bij de boventon. Boeboe ligt direct voor ons, Windhapper nog tussen ons en de ton. Erg krap, maar het lukt zonder schade. Lecas ligt op gelijke hoogte, maar onder ons. Direct scherp aan de wind. Windhapper probeert direct door de wind te gaan, maar dat mislukt, ligt even stil en heeft direct een achterstand. Direct daarna gaan wij overstag om weg te varen van Boeboe. Lecas gaat er direct snel en hoog aan de wind vandoor. Het veld waaiert uiteen. Wij blijven zo lang mogelijk aan lagerwal, onder de dijk, omdat daar mogelijk minder tegenstroom staat. Bij de bovenboei (SvC8) aangekomen blijkt dat geen winst te hebben opgeleverd. Lecas, Ragazza (Dullia 30) , Boeboe (First Class 7) en Deja Vu (Janeau Rush) zijn ons voor. Daar direct spi op, tij mee richting SvC14/OZ5.  Aldaar spi gedropt en BB uit naar OZ1. Daar aangekomen zijn de posities onveranderd. Wij zijn wel iets ingelopen op de twee schepen voor ons. Vervolgens weer tegen tij kruisen naar de Hammen. Wij blijven nu onder de plaat, regelmatig door de wind gaand om minder stroom tegen te hebben. Dat lijkt nu wel beloond te worden. Aangekomen bij de Hammen liggen we vrijwel gelijk met Boeboe en Deja Vu. Helaas gaat daar even de spanning van de genuaval en het kost even tijd om dat te corrigeren. Boeboe loopt weer uit. Doordat we iets scherper kunnen varen dan Deja Vu passeren wij haar bij het ronden van de H3. Terug naar de R34 zouden we de spi weer kunnen trekken, maar we besluiten het niet te doen op dit korte rak. Deja Vu doet het wel, maar het levert hen niets op. Halve wind richting R15/SvC2 met kort daarvoor de lus R17NBB/R26BB. Boeboe blijft kort voor ons. Het lukt net niet ze in te halen. Kort voor R15/SvC2 loopt Deja Vu ons wel voorbij. Direct na R15/SvC2 gaat de spi er weer op, nu mét de jockeypool. BoeBoe heeft problemen met de spi en ook op de Deja Vu gaat het niet vlot. Wij liggen nu weer voor. Een lang rak naar SvC11. Het lukt onze twee directe tegenstanders weer om ons te passeren, maar de voorsprong is niet groot. Na de SvC11 weer aan de wind naar de finish. Geholpen door het tij (nu mee) hoeven we niet meer overstag. Boeboe gaan precies 1 minuut en Deja Vu 28 seconden voor ons over de streep. Op gecorrigeerde tijd finishen zij achter ons. Lecas 1, Ragazza 2 en wij 3. een goed resultaat voor het algemeen klassement. Bijou eindigt vandaag op de 7e plaats. De gehele dag (tijdens de 3,5 uur dat we op het water waren) duidelijk minder wind dan verwacht. max 17kn, soms zakte deze zelfs even naar de 10kn.

Goofies December 2018

Zaterdag 1 december. Windvoorspelling 5-6bft, zuid, met wat regen, maar niet koud.(+10 gr) Dit keer met volledige bemanning, 7 personen. Omdat het lopende de middag steeds harder zou gaan waaien en sommige mensen die avond Sinterklaas wilden vieren hadden de Goofen een korte baan uitgezet. Via de Omloop van Zierikzee (dus langs de Zeelandbrug) naar de Hammen en weer terug. Op de gebruikelijke tijd voor onze klasse 12:30u de start, naar het oosten, tegen tij. 8 schepen in onze klasse. Wij gokten deze keer voor een vliegende start, wat iets verkeerd uitpakte. Doordat we de tegenstroom iets hadden onderschat waren de schepen die met klapperende zeilen voor de startlijn hadden liggen wachten net iets eerder weg. Ook was de wind iets minder krachtig dan voorspeld. Ca 15 kn. zuid. Al snel haalden we een aantal kleinere schepen in. Lecas was echter al flink op ons uitgelopen en we namen de gok de spi al ruim voor de eerste boei (ScC14/Oz5) te trekken om reachend meer snelheid te hebben. Direct bleek dat dat bij deze windkracht (> 15 kn) echter betekend dat Ondine enorm loefgierig wordt. Met vereende krachten lukte het haar in toom te houden en we konden de boei halen. Echter hadden we terrein verloren i.p.v. gewonnen. Nu voor de wind richting R29/Oz2. Daar moest gegijpt worden. Door de enorme krachten op de spiboom en de schoten lukte dat helaas niet en we besloten we de spi te droppen. Goed dat we met 7 mensen aan boord waren, anders was dat niet gelukt zonder schade. Alleen op grootzeil en genua 3 nu naar de Hammen. De kleinere schepen (o.a. BoeBoe en Windhapper) hadden ons inmiddels weer ingehaald en Bijou zat ons op de hielen. Na de H3 omgedraaid en kruisend naar de R34. Deze aan BB gehouden en nu over bakboord aan de wind terug naar de Zeelandbrug, OZ1. Alle schepen die ons hadden ingehaald hadden we nu weer achter ons. Kruisend richting ScC14/Oz5, daarna halve wind naar SvC8, oversteken naar de SvC5, vervolgens weer halve wind naar SvC5, 180 gr draaien en terug naar de finish. We dachten dat in onze klasse alleen Lecas voor ons was geëindigd, tot bij de bekendmaking van de uitslag er plotseling een “Kleine Keijser” als 2e was geklasseerd. Ondine dus 3e! Dat bleek later een vergissing. Zij hadden met zich met hun C&C30 (Racer) kort voor de inschrijving die morgen aangemeld en omdat de wedstrijdleiding niet direct een rating wist waren ze voorlopig ingedeeld in Ongemeten B. Die rating bleek later 88.0 te zijn, dus ze horen thuis in Ongemeten A. Bijou behaalt een keurige 6e plaats.

Goofies November 2018

Zaterdag 3 november. De verwachtingen zijn hoog gespannen. De laatste dagen is de weersverwachting voor het gehele weekend vrij constant, Zuid 10-11 kn en temperaturen rond 10 graden in de middag. De bemanning van de Ondine vandaag: Eva, Sophie, Barend, Johan, Joost en Izaäk. Bij de start om 13:30 staat er inderdaad rond 10 knopen wind. Start naar het oosten, dus onder Spi! Weliswaar met tij tegen, dus goed te doseren. Wij kiezen de hoge kant (vrije wind) en laten ons even drijven. De spi trekken gaat volgens het boekje en we zijn goed weg. Reachend naar de eerste boei, SVC14 Oz5. Iets voor de Lecas, de andere CO32 en ongeveer gelijktijdig met de Bijou, de CO26. Al vrij snel zit Lecas achter ons en probeert ons in te halen. Heel even loeven we iets op, maar dat kunnen we beter opgeven. Als twee honden vechten om een been….. Nu ruimer naar het noorden, naar de OZ1. Lecas loopt iets op ons uit maar niet veel. Bij de OZ1 gijpen, dat kost iets meer tijd dan nodig zou zijn geweest. Nu richting Hammen, H5. Halfweg worden we nog ingelopen door Ragazza, een rappe Dullia 31. Bij de H5 spi droppen (iets te laat, daar is nog wat winst te halen) en aan de wind, tegen tij, terug naar de Roompot. We maken goede slagen en de andere schepen lopen zeker niet uit. Wind blijft zuid, soms tot 15 kn. Bij de R34 over stuurboord richting de R30. Is precies te bezeilen. We moeten helaas twee keer wijken voor kruisende schepen, over bakboord, uit een andere klasse. Jammer, dat kost tijd en meters. Van de R30 over bakboord naar de R19. Vandaar weer over stuurboord naar de R15 SvC2. We houden de Windhapper (Dehler25) achter ons. Daar gaat de spi er weer op en reached, tegen tij, naar de SvC11. Soms flinke vlagen. Alleen Lecas en Boeboe liggen nog voor ons. We varen samen op met Ragazza. Reachend is de SvC11 net niet te bezeilen en omdat de wind voor de haven van Colijnsplaat vaak erg onstabiel is besluiten we de spi te droppen en met Genua 1 direct recht naar de boei te varen. Boeboe doet dit niet en verliest hoogte waardoor we haar kunnen inhalen. Ragazza is iets eerder bij de boei.

De wind zwakt af (6-8 kn) Het laatste rak wordt toch nog spannend. Boeboe trekt wel de spi en is dus iets sneller. Kort voor de finishlijn dreigen we nog even uit de wind gehouden te worden door een boot uit een andere klasse, maar we slagen er toch in 6 seconden voor Boeboe te eindigen. Omdat we de ratings voor dit jaar nog niet weten kunnen we geen inschatting maken wat ons resultaat is. Later die avond blijken wij op handicap als 2e te zijn geëindigd, Lecas 1e en Bijou 9e. Dat had beter kunnen zijn als op het eerste rak hun spinakerboom het niet had begeven. Zij hebben daarna hun spi dus niet meer kunnen zetten.

Goofies Oktober 2018

De Ondine vrijdag (5 okt) samen met Johan overgevaren van Sint Annaland naar Colijnsplaat. Om 10 uur vertrokken, 10-11 knopen ZZW, zonnig, aangename temperatuur, het kon niet beter. Voor de Zeelandbrug valt de wind wat weg en gaat de motor bij. Om 13:00 uur zou Barend ons opwachten in Colijn, om daarna nog wat te gaan experimenteren met de oude spinaker. De wind bleef zwak, maar juist voldoende om hem te trekken. Dat was snel bekeken. Waarschijnlijk is de spi wel groter, maar minder geschikt om te reachen. Rond 16:00 uur afgemeerd en met de auto naar Sint Annaland om daar onze auto’s op te halen.

Zaterdag 6 oktober. Wedstrijddag. Vandaag met als bemanning Izaak, Johan, Barend, Koert en Joost (de laatste vandaag voor de eerste keer aan boord). Windverwachting 6-8kn Z draaiend naar W. Voor de start nog even geoefend met de reacher. Bij deze zwakke wind meer m2 en toch vrij scherp aan de wind. Die laten we staan. Om 12:00 start de eerste groep. In de 20 minuten daarna zwakt de wind af en moet de motor bij om in de buurt van de startlijn te blijven. Kort voor de start, als de motor uit moet, gaat het anker uit. De start wordt uitgesteld tot 13:15 en later geheel afgeblazen. Het is aangenaam zo in de zon en we besluiten gewoon te wachten tot er misschien toch wat wind komt om te oefenen. We eten en drinken wat. Zo rond 14:00 uur steekt er toch een briesje op en we lichten het anker. Aan de wind richting SvC 8, daar de spi omhoog en reachend en gijpend terug naar de haven. De teleurstelling van het niet doorgaan van de wedstrijd is iets weggepoetst.

Goofies winterwedstrijden 2017/2018

Goofies april 2018

7 april, de laatste winterwedstrijd van dit seizoen. Weersvooruitzichten zijn goed, zonnig, aangename voorjaarstemperatuur en wind 8-10 knopen. Dit keer alleen de Ondine aan de start voor wat betreft de Contessa’s. Lecas staat op de kant voor een knip en scheer beurt. Start om 12:30 naar het oosten. Het is nog afgaand tij tot 15:00 uur. Onze start is goed. Halve wind richting Zeelandbrug. Bij de scheidingston spi op richting Zierikzee. We kunnen de koplopers redelijk bijhouden. Bij de SvZ1 gijpen en richting de Hammen. Iets minder wind, dus we proberen af te kruisen om toch wat snelheid te houden. Bij de H7 spi drop en aan de wind terug (tegen tij dus). De wind is weer wat aangetrokken en we lopen gelijk op met de Spotgaai, Boeboe en de Hygieina. Terug op de Oosterschelde bakboord uit, richting Roompot. Aan de wind, zonder een slag te hoeven maken. Bij de bovenboei door de wind en nu halve wind richting laatste boei, SvC11. De wind is helaas zuid gebleven, dus geen spi rakken meer in het vooruitzicht. Er is weinig wat we kunnen doen om plaatsen goed te maken. Juist bij het ronden van de SvC11 worden we ingelopen door de Willem Barents, een Hanse 461, die ons even uit de wind zet. Dit kost ons net één plaats in de uitslag van die dag. We eindigen als 5e in onze klasse, 23 sec achter nr. 4! Windhapper, Dehler 25. Toch een heerlijke zeildag.

Ook in de einduitslag van het seizoen worden we 4e. Slechts twee punter achter weer die “Windhapper”

Goofies maart 2018

Zaterdagochtend als we in de haven arriveren vriest het nog licht. Er ligt sneeuw aan dek. De voorspelling is dat het rond de middag gaat dooien. Dat is wel te hopen, want als de dekken niet ijsvrij gemaakt kunnen worden gaat de wedstrijd niet door. Alles gaat verder volgens planning en met een uur vertraging (i.v.m. laag water) kunnen we starten. In totaal zijn er toch zo’n 45 schepen aan de start. Windverwachting 14-15 knopen, oost. In onze klasse zijn er 9 schepen, waaronder CO32 Lecas en wij met de Ondine. Start met tij tegen. Het eerste korte rak naar SVC10 is kort en we twijfelen of we de Spi zullen trekken. Lecas, die kort voor ons is gestart doet het niet. Wij dus ook niet. Foute beslissing, want zij hadden een probleem met de spinakerval, zo hoorden wij later. Na de SVC10 aan de wind richting Zeelandbrug. Lecas, Farther Bruin (1/2 tonner) en Hygieina (Sagitta 35) lopen iets uit, maar wij maken geen fouten. Wij houden de lichtere schepen zoals BoeBoe (First class 7) en Windhapper (Dehler 25) achter ons. Bakboord uit naar OZ1, daar spi omhoog voor een rondje plaat (rak van 5NM). De wind trekt soms aan tot 23 knopen. Bij de benedenboei zijn Lecas en Hygieia niet echt op ons uitgelopen. Boeboe en Windhapper zijn ons wel gepasseerd. We liften nog enige tijd mee op de hekgolf van de Windhapper. Na de benedenboei weer aan de wind/tij mee richting SVC11. De laatste boei voor de finish. De wind blijft flink doorzetten in kracht. We hebben te veel zeil op. We hadden de Genua 1 moeten wisselen voor Genua 2. Bij de SVC11 liggen we nog altijd 4 en gaat de spi weer omhoog. Dan slaat het noodlot toe. Het beslag wordt uit de spinakerboom gerukt en we moeten de spinaker weer binnenhalen. Op grootzeil en genua 1 wordt het laatste rak voltooid. Erg jammer, want later blijkt dat het verschil tussen P.1 (Lecas) en P.4 (Ondine) slechts 1 min 20 sec is (op gecorrigeerde tijd) Een uitdaging dus voor de laatste wedstrijd 7 april.

Goofies februari 2018

Geen echt Contessaweer afgelopen zaterdag. Toch had er een betere klassering ingezeten als de wind iets constanter was geweest. Er zijn slechts 6 deelnemers in onze klasse. Wij (Ondine CO32)  zijn dit keer de enige Contessa.
Bij de start is er een zwakke oosten wind, tij tegen, dus reeds voor het startsein trekken we de spi.
Door de zeer lage water waterstand (zelfs één uur na laag water hadden wij nauwelijks water onder de kiel bij het naar buiten varen!) staat er meer stroming dan normaal en zijn we iets te laat aan de startlijn. Verbeterpuntje voor de volgende keer.
Alleen BoeBoe en Spotgaai liggen voor ons. Windhapper wordt tegen de SVK9 geduwd en moet een extra rondje varen. Zodoende liggen we met de vier overige schepen in één lijn.
De koplopers lopen niet uit. Na 16 minuten valt de wind echter geheel weg en begint het flink te regenen. Gevolg is dat we met z’n allen terugdrijven. Anker laten vallen ?
Probleem is dat mijn reguliere anker te groot is om op te bergen in de ankerbak en het dus vrij lang duurt voordat het aan de ketting zit. Dat gaan we voor de volgende keer oplossen door een kleiner anker te installeren. (Dat heb ik nog in de schuur liggen nu). Deze drijfpartij duurt zeker 15 á 20 minuten , zodat we weer bijna terug zijn bij de startlijn. (Ik heb ik inmiddels willen gisteren controleren via RaceQs, maar deze app stopt kennelijk uit zichzelf als een schip géén of nauwelijks voorgang maakt én start dan niet weer op, zoals Strava. ) Wind trekt weer iets aan, uit het zuiden nu, de lichte schepen lopen nu vrij rap van de zwaardere weg. Dat hebben wij (Ondine en Hygieia) niet meer goed kunnen maken. We hebben de gehele wedstrijd samen opgevaren zonder elkaar te hoeven hinderen. De baan was verder zeer interessant. Eerst naar SVK8 (onder Spi, eerst ruim uit het oosten dus en daarna reachend uit ZZW-ZW),) naar de groene boei (SVK5)  aan de wind. Daarna aan de wind (wind nu iets zuidelijker) richting Zeelandbrug.
Daar door de wind richting SVK11, vervolgens onder spi naar SVK9, gijpen en reachend naar SVK12, spi drop en weer aan de wind naar de brug. Wederom door de wind en naar SVK11, spi op en naar de finish, tij tegen, dus dicht onder de dijk, ook omdat we worden ingelopen door veel schepen in Ongemeten A, Die moeten we onder ons houden. Zeer leerzaam! Windsterkte 8-10 knopen.
Tot ongeveer een kwartier voor het einde de wind weer weg valt (2-3 knopen) De eerste 4 schepen in onze klasse zijn al binnen en het tijdverschil loopt dus extra op. De uitslag op de website klopt niet. Onze eindtijd is 15:49 en niet 15:59. Ik heb dat gemeld en het is later gecorrigeerd door de wedstrijdleiding. Resultaat deze keer : P 5

Goofies januari 2018

De wedstrijden 1e zaterdag van december konden geen doorgang vinden i.v.m. de dichte mist. Iedereen is dus erg enthousiast om deze 1e zaterdag van januari weer het water op te gaan. Het heeft de gehele week hard gewaaid, woensdag zelfs zeer hard gestormd. De weersverwachting voor zaterdagochtend, geen wind, vanaf 13:00uur 8kn oplopend naar 11kn Dat bleek tegen te vallen. Om 13:00 uur als iedereen i.v.m. de lage waterstand al buiten is, is er totaal geen wind. De start wordt 2x een half uur uitgesteld. Dan kan er toch gestart worden. Op het tijdstip van de start is er net voldoende wind om de wedstrijd te starten. Omdat de wind gaandeweg de wedstrijd toch iets toeneemt tot een mooi zeilwindje werd het nog een mooie zeildag. Vanwege de aanvankelijke onzekerheid over de wind is er voor een betrekkelijk kort baantje gekozen. Door de windrichting had de baan voor het zeilen wel een bijzonder vorm: zoals je kan zien op de foto’s is ongeveer 75% van de baan met spinaker gezeild. Dit keer twee Contessa’s aan de start. Lecas en Ondine. Ondine is tijdig aan de start, Lecas iets te traag. 1e rak is een reach rak, tegen tij, Lecas hijst direct de spinaker, Ondine twijfelt en wordt voorbijgelopen. Toch de spinaker maar gehesen en dat blijkt een goede keuze. De achterstand op de concurrenten wordt niet groter. Bij de bovenboei spi naar beneden en aan de wind, tij mee,  naar de overzijde van het vaarwater. Daar kan de spi er weer op, richting Oosterscheldebrug SVK11. Lecas is in een strijd gewikkeld met twee concurenten. Tot overmaat van ramp breekt het spiblok. Ondine heeft vrije wind. Bij SVK 11 gijpen met de spinaker en direct naar de finishlijn. Ondine gijpt direct bij de boei en kan aan de hoge kant van het vaarwater blijven. Lecas moet, om een aanvaring met één van de concurrenten te vermijden, niet gepland nogmaals gijpen en verliest daardoor terrein. Lecas en Ondine komen daardoor vrijwel gelijktijdig over de finishlijn. Uitslag van de dag, Ondine 3, Lecas 5. (Lecas heeft een andere rating o.a. ivm de vaanstandschroef).

Kerstrace, 16 december, vanuit de kuip van de Ondine

Drie Contessa’s op de deelnemers lijst, Ondine (met 4 opvarenden onderbemand), Lecas (met volledige bemanning)  en Bijou (duohanded) . Startvolgorde 2e, 4e en 5e. (van de 58 deelnemers)
Windverwachting 17-18 knopen NNW, met stevige vlagen in de te verwachten buien. De baan, zoals gebruikelijk, rondje plaat, rechtsom. Onze start (12.14:28) is goed, de wind laat het echter afweten de eerste 30-45 minuten. Niet zo gunstig met tegen wind en tegen tij. Geheel tegen de gewoonte in is Lecas ca 3 minuten te laat gestart. Wij dachten nog even dat ze dat uit coulance naar ons hadden gedaan omdat ze dezelfde handicap hadden gekregen van de rekenmeesters, ondanks de vaanstandschroef en de moderne zeilen. Na een korte slag over bakboord kiezen wij ervoor naar de noordelijke zijde van de vaargeul te gaan, de rode tonnen. Het merendeel van de vloot kiest voor de zuidelijke kant. Zo ook de Lecas. In de loop van het eerste uur blijkt dat de betere keuze. Bij de bovenboei gekomen zijn wij al ingehaald door ca 35 andere deelnemers. Lecas rond de eerste boei als 3e. Zij proberen direct de spi te zetten, maar moeten direct weer droppen. De wind is toch nog te noordelijk. Pas nabij de ingang van het vaarwater naar Burgsluis kan de spi erop. De wind is inmiddels aangewakkerd tot 25 kn en meer. Wij lopen zeer snel en worden nog maar door 3 of 4 snellere schepen voorbijgelopen. Voor Zierikzee moet de spi er helaas weer af. Wind is nu wel meer naar het westen gedraaid en we kunnen niet reachen langs de Zeelandbrug. Spi drop gaat goed, direct halve wind naar SVK11. Vandaar weer aan de wind, maar nu met tij mee richting finish. We moeten één slag maken. Wind trekt nog iets aan (30 kn)  Finish 14:48. De uiteindelijke uitslag Lecas 16e. Wat een zeer goede prestatie is, aangezien later blijkt dat vrijwel alle schepen in de bovenste helft van de uitslag schepen zijn die in de tweede helft van de startlijst stonden. Hebben de rekenmeesters dit jaar een verkeerde formule gebruikt? Ondine 45e, Bijou 47e. Op 1 deelnemer na zijn alle schepen zonder  schade gefinisht.

Goofies November 2017

20171104_145944

Ook de eerste zaterdag van november echt Contessaweer. Bij de start nog slechts 13 knopen (ZZO tot Z) maar gaandeweg de middag richting 20 knopen. Een start onder spi, maar tegen tij. Lecas en Ondine zijn beiden goed weg. Omdat Ondine voor de eerste keer deelneemt en het eerste rak vrij kort is wordt ervoor gekozen geen risico te nemen en de spi niet te zetten. Lecas uiteraard wel en ligt daardoor bij de eerste boei al aardig voor. Tweede rak richting Zeelandbrug, ca 40 graden aan de wind. Bij de brug spi omhoog, over SB, gaat goed. Pal voor de wind richting Zierikzee. Dan moet er worden gegijpt, dat gaat nog niet zoals het hoort en er wordt wat tijd verloren. Met ruime wind de Hammen in. Halfweg de Hammen wordt de Spi gedropt (gaat goed) en kruisen terug de Hammen uit en vervolgens naar het westen. Er moeten enkele boeien worden gerond. Dus dit keer niet een simpel “rondje plaat” Als we bij de bovenboei zijn is de wind helaas nog niet voldoende naar het westen geruimd zoals verwacht en kunnen we de spi niet voor een tweede keer zetten. Nu halve wind, tij mee naar de laatste ton SVK 11. Aldaar gekomen is het precies hoogwater en hebben we ook het laatste rak tij mee richting finish. Van de 14 gestarte schepen komen er twaalf reglementair over de finish. Het resultaat “Lecas” 3e, “Ondine” 7e en “Bijou” (dit keer duohanded) 10e.

Goofies October 2017
Dit seizoen 3 Contessa’s in de klasse Ongemeten B, SW > 93,0 (Vroeger kleiner dan 10m.) nl. de Contessa’s 32 “Lecas”en “Ondine” en de Contessa 26 “Bijou”
“Ondine” was er op de 1e zaterdag van october nog niet bij. Erg veel wind, 20 knopen ZW, soms 30 in vlagen. Echt Contessaweer. Zowel de bemanning als “Lecas” zelf bewezen hier haar ervaring in de afgelopen jaren en kwamen zowel op gezeilde tijd als op handicap als eerste binnen. Zelfs 20 minuten ware tijd  voor de nummer twee. Als één van de weinigen  in haar klasse wisten ze met succes de spinaker (Heavy Spi) te zetten en onder controle te houden. Ook “Bijou” zeilde de wedstrijd uit en behaald een keurige 7e plaats.

Goofies winterwedstrijden 2016/2017

goofies-febr-17

Goofies Januari/Februari 2017

Over de eerste twee wedstrijden van 2017 (en ook over de Kertsrace) kunnen we kort zijn. Geen Contessaweer. Tijdens de start van de Kerstrace was het zelfs geheel windstil. Zo weinig dat Bijou de motor moest starten (en dus opgeven) omdat zij te dicht bij  de Zeelandbrug kwam door de sterke stroming. Lecas pikte nog wel wat wind, maar ondanks dat ze vrijwel als eerste was gestart eindigde ze toch in de achterhoede. De uitslagen: Januari Lecas P8 en Bijou P5, Februari Lecas P12 en Bijou P12 ieder in de eigen klasse.

Voor Lecas was dit de laatste deelname, voor het vertrek naar Engeland. Bijou laat in maart verstek gaan, wel wordt er weer in april meegedaan.

Goofies December 2016

De verwachtingen gaven aan dat er niet veel wind zou staan en dat het verloop in de windkracht onzeker zou zijn. (2 bft Oost).  Met het oog daarop en om te voorkomen dat het nachtwerk zou worden gaven de Goofen een korte baan die twee keer gezeild moest worden. Voor “Bijou” (Ongemeten B)  betekende dat een vóór de windse start (tij tegen)  naar SVK 6, daarna een kruisrak (tij mee) terug naar de rood/groene boei voor de Zeelandbrug, Spi-rak naar SVK 11, en weer onder spi naar het westen. Dat gaf de mogelijkheid om de wedstrijd na één rondje af te korten. Op het moment dat de meeste boten in de buurt van de bovenboei zakte de wind wat in. Daarom werd besloten de baan in te korten en dat te melden over de vhf (marifoon). Ongelukkig hadden een aantal zeilers kennelijk hun marifoon niet aan staan en bleken de herhaalde mededingen over de afkorting niet te hebben gehoord. Dat gaf aanleiding tot enige verwarring bij de finish waarbij ze aan het volgende rondje begonnen. Wij kwamen dus al binnen twee uur over de finish, hetgeen naar later bleek een 9e plaats van de 14 gestartte schepen in onze klasse. Onder de gegeven omstandigheden het beste resultaat. De start was goed, spi op en af ook. “Lecas”was deze keer niet van de partij.  De trouwdag dit weekend van één van de trouwe bemanningsleden had begrijpelijkerwijze de voorkeur.

Goofies November 2016

De nieuwe winterserie is weer begonnen. Bij de eerste wedstrijd (Oktober) was “Lecas” nog niet van de partij, omdat er in Engeland werd deelgenomen aan de CO32 Nationals. Een verslag van dit weekend staat elders op deze website. “Bijou” was wel van de partij. In de klasse ongemeten-B werd een 9e plaats behaald.Bij de tweede wedstrijd in November was “Lecas” wel van de partij. Dit jaar wordt er gevaren in de klasse ORC 2. Het eerste resultaat een 8e plaats van de 14 gestarte deelnemers in deze klasse. Het zat de `Bijou` niet mee deze keer. Doordat de wedstrijdleiding had gekozen voor een lange baan (Rondje plaat) en het feit dat er een uur later werd gestart i.v.m. de lage waterstand om 12:00 uur, zat het venijn in de staart. Terwijl de snellere schepen al binnen waren werden zij op het laatste rak naar de finish (tegen wind/tegen stroom) geconfronteerd met minder wind, die bovendien nog regelmatig onverwacht van richting veranderde. Daardoor werd er in het donker gefinished en werd er een laatste plaats gescored.

Goofies winterwedstrijden 2015/2016

Dit seizoen (winter 2015/2016) varen er weer twee Contessa’s mee in deze winterserie.
De Contessa 32 “Lecas” en de Contessa 26 “Bijou” . Voor wie niet bekend is met deze winterwedstrijden vooraf enige uitleg. Alhoewel er best fanatiek gezeild wordt is het toch bedoeld als gezelligheidswedstrijd. Er wordt, als het weer het maar enigszins toelaat, elke eerste zaterdag van de maand gevaren, van oktober t/m april . Één wedstrijd per dag. De start en finish zijn vóór Colijnsplaat (Oosterschelde) Er worden verschillende banen uitgezet voor de diverse klassen (ORC/IRC 1, ORC/IRC 2 en 2 klassen ongemeten) zodanig dat iedereen voor 16:30u terug in de haven kan zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Goofies maart 2016

Afgelopen zaterdag is de voorlaatste Goofies zeilrace van dit jaar gevaren. Als we rond half tien op de haven aankomen lijkt het even echt winter, met sneeuw/ijs op de steigers. Voor de start stond (nog) geen wind van betekenis. Omdat de verwachtingen wat de wind betreft goed waren is de start een uur uitgesteld om te zorgen dat er ook echt gezeild kon worden. Zoals wel vaker bij de Goofies race hadden we tijdens de race prachtig weer. Koud maar met een zonnetje en net genoeg wind om er een echte wedstrijd van te maken. Tij mee, aan de wind naar de bovenboei, daarna spi op, tegenstroomn terug naar de Zeelandbrug. Lecas zoals gebruikelijk voorin strijdend, Bijou daarachter koos voor een koers kort  bij de platen om minder hinder van de tegenstroom te hebben. Dit betaalde helaas niet uit. Uitslag Lecas 5, Bijou 9 (van de 13 gestarte schepen in de klasse)

Bijou Goofies Febr 2016

Goofies februari 2016

Wedstrijd 5 (6 februari) – Veel wind verwacht 5-6 bft met flinke uitschieters tot 35 knopen, geen neerslag en niet koud. Wij (Bijou) met deze keer een bemanning van slechts vier, hebben een goed start, we gaan als eerste over de startlijn, halve wind, tij tegen naar de eerste ton. Al snel worden we voorbijgelopen door “Safran” een rappe JOD24, we weten haar hekgolf te grijpen en minutenlang kleven we aan haar spiegel. Dan worden we ingehaald door “Jeetje” een nog rappere J-24 en proberen die truc ook bij haar uit te halen, maar dat mislukt. Bij de keerton zitten we er nog kort bij. Dan wederom halve wind over de andere boeg richting Zeelandbrug. Vervolgend bakboorduit, vóór de wind richting Zierikzee en de Hammen in. Niemand in onze klasse waagt het de spinaker te trekken. Echt te veel wind, geen twijfel mogelijk. Bij de grotere schepen zijn er wel enkelen die het doen. Inmiddels horen over de marifoon dat er enkele schepen roerbladen hebben verloren en vragen assistentie om teruggesleept te worden naar de thuishaven. Bij de verste ton (H3) zitten we niet ver achter de schepen die later als 3e en 4e eindigen. Dan aan de wind en tegen stroom terug richting Colijnsplaat, met een klein lusje vóór Zierikzee. In deze fase lopen de meeste tegenstanders ver van ons weg, met als uiteindelijke resultaat dat we als 7e worden geklasseerd. Mogelijk dat we met een grotere genua maar met gereefd grootzeil beter presteren op de aandewindse rakken ondere deze zware omstandigheden. Iets om uit te proberen. “Lecas” is vandaag buitencategorie. Ondanks een zwakke start presteren zij het om als eerste over de finishlijn te gaan en dus ook weer als eerste te worden geklasseerd. Proficiat! Weinig foto’s deze keer. Iedereen had beide handen nodig om staande/zittende te blijven onder deze omstandigheden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Goofies januari 2016

Wedstrijd vier (2 januari 2016) Wind ZZO 4 met regelmatige vlagen. Droog, aangename temperatuur  8-10 graden. De Goofen hebben een lange baan uitgezet, naar later bleek langer dan gepland, doordat ze van een oude kaart werkten. Bij de start blijkt de wind iets meer naar het oosten te zijn gedraaid, waardoor wij (op de Bijou) de eerste boei niet direct kunnen halen. Hadden toch hoger moeten starten (1e foutje) Het complete veld ORC1/IRC1 start bij wijze van uitzondering 10 minuten na ons (een recall i.v.m. een te vroege start?) Het gevolg is dat ze al snel inlopen en ons regelmatig uit de wind zetten. Na SVK11 spi op en een lang voordewinds rak langs Zierikzee en de Hammen in. Daar maken wij onze tweede grote fout. De snellere schepen varen een langere baan, we komen er te laat achter dat wij al bij onze keerboei zijn (H5). Snel spi droppen en klaar maken om te wenden, maar dat kost veel onnodige tijd. Daarna eerst aan de wind terug naar de Oosterschelde, halve wind richting Neeltje Jans tot de H17 terug naar de H34 en daarna nogmaals  die baan. Nu reachend, gaat steeds beter. We leren veel vandaag. Ieder weet nu zijn taken aan boord. Het leuke van deze baan is dat je je tegenstanders meerdere keren per dag bent tegengekomen. Kort na 5 uur finish, ook weer onder spi. Lecas heeft het weer goed gedaan (P1) Bijou eindigt dit maal op de 9e plaats.

Oosterschelde

Kerstrace 2015 vanuit de kuip van de Lecas (CO32)

Gisteren, 20 december, hebben we Dé Kerstrace gevaren in Colijnsplaat. Hierbij vertrekken we allemaal op handicap, met de bedoeling om allemaal samen over de finish te gaan. Maar het blijft een race natuurlijk, dus eerst is eerst. We hadden onze start om 12:13:15u. De wind zuid 4-5dft verwacht, maar in de praktijk iets minder. Droog, temperatuur 11-13 gr!Bijou (CO26) mocht exact 0m 12:00u als eerste over de lijn varen. De starttijd van de laatste is een beetje aan ons voorbij gegaan. De route:  het klassieke rondje plaat, start naar het westen. We hadden een goede start met 4-tal boten voor ons. Het doel was duidelijk : die 4 inhalen en zelf niet ingehaald worden. Na de start was boatspeed de bepalende factor tijdens een bijna halve-winds-rak. Groot Vuilbaard was een reachrak waar we extra snelheid konden halen onder spi. Net toen we planden om de spi te droppen, schoot hij uit de bek van de spiboom. Gelukkig konden we hem nog vlotjes en zonder brokken binnen halen. Bijou slaagde er in om tot aan de Overloop van Zierikzee eerst te blijven. Daar werd het kruisen en lagen wij eindelijk voorop. De rekenmeester had zijn job goed gedaan en iedereen kwam dichter bij. Tijdens het kruisen konden we onze eerste plek houden, we kwamen netjes uit aan de SvK11 en konden, met Andiamo als achtervolger naar de finish mikken. Het leek nog even te gaan spannen, op 0.2 nM van de lijn waren we er echter gerust in.Toch wel eens een fijne belevenis, zo als eerste over de lijn gaan. En een mooie afsluiter van het jaar.
Dat alles kort op elkaar de finish naderde werd op de Bijou duidelijk waargenomen. Zoals boven beschreven lagen zij bij de voorlaatste boei nog op de eerste plaats en droomden ze van een één-tweetje voor de twee Contessa’s. Met name op het kruisrak werden ze rap voorbijgelopen door de snelle grote jongens. Het eindresultaat een 35e plaats van de totaal 61 gestarte schepen.

Goofies 2015/2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

De eerste wedstrijd (oktober) wordt gekenmerkt door het vrijwel ontbreken van wind. Er staat juist voldoende om de steven in de juiste richting te houden, zodat iedereen met het afgaande tij op tijd bij de bovenboei kan zijn om vervolgens weer terug naar de finish te drijven met het opkomende water. Uitslag in onze klasse Lecas, met de getrainde en goed op elkaar ingespeelde bemanning 1 en Bijou, met de experimentele, door de schipper zelf gefabriceerde set nieuwe zeilen en een deels nog onervaren bemanning 6.

Bij de tweede wedstrijd (november) is wel wind. De windrichting is echter zodanig dat de aan onze klasse toebedachte baan (“Rondje plaat”) weinig uitdagend is, met slechts een klein rakje spinakeren en grote rakken halve wind. Vrijwel geen overstag manoeuvres. De schepen die hebben ingeschreven zonder spi en schepen met weinig bemanning zijn daardoor in het voordeel. Onze uitslagen: Lecas 3 – Bijou 14

Wedstrijd drie (december) Windverwachting ZW 6-7 bft met krachtige windvlagen, maar droog en een aangename temperatuur voor de tijd van het jaar.  Minder schepen aan de start, waaronder uiteraard wel de Contessa’s. Omdat het 5 december is worden er vrij korte banen uitgezet, iedereen kan op tijd naar huis. Het waai inderdaad flink. In onze klasse is er niemand die zijn spinaker trekt. Kleine genua’s. Iedereen is tijdig en zonder averij binnen. Lecas 1, Bijou 5. Het nieuwe grootzeil heeft het onder deze zware omstandigheden gehouden. Het reven tijdens het zeilen ging perfect. Complimenten voor de amateur zeilmaker.