50 JAAR CONTESSA 26

 

 

 

 

29-31 juli, 2016

Ter gelegenheid van het feit dat de eerste Contessa 26 50 jaar geleden te water ging had de Engelse Contessa 26 organisatie een bijeenkomst georganiseerd. Uiteraard in de plaats waar het allemaal begon, Lymington aan de Solent. Het streven was minimaal 50 CO26’s bijeen te krijgen hetgeen feitelijk was gelukt. Er hadden zich 51 schepen ingeschreven, maar door pech en slechte weersomstandigheden waren er een paar niet tijdig in Lymington. Wel de twee deelnemers uit de Benelux, Kleine Johanna uit Medemblik en Bijou uit Colijnsplaat. Daar bovenop waren er verschillende ex-eigenaren aanwezig.
Vrijdagavond was er een druk bezochte BBQ. Gelukkig werkten de weergoden mee, droog en een aangename temperatuur. Zaterdagochtend was er ruim voldoende tijd om elkaars schepen te bezichtigen, toelichting te vragen over de nodige modificaties die door de eigenaren in de loop van de tijd waren aangebracht en ervaringen uit te wisselen. Zaterdagmiddag samen vrij zeilen richting Hurts Castle. Erg weinig wind, maar het tij bracht ons waar we wezen moesten. Aldaar een paar uur voor anker gelegen aan de oostkant van de landtong. Aan het einde van de middag, het tij was inmiddels gekeerd, terug naar de haven. Om 18:00u een borrel op de steiger, waarbij de bubbels en snacks waren verzorgd door de firma J. Rogers. Daarna verplaatste het gezelschap zich naar de Royal Lymington Yacht Club voor het diner. Pas aan het einde van de avond werd er even tijd gemaakt voor enkele formele speeches, waarbij natuurlijk Jeremy en Fiona werden bedankt, de personen die dit weekend hadden georganiseerd en de voorzitter van de Contessa 26 Association die aan het einde van dit jaar het stokje overdraagt. Hij kreeg een schitterend halfmodel van zijn CO26, gemaakt door Jeremy Rogers zelf. Er vond nog een verloting plaats, met o.a. een aantal Contessa Benelux vlaggetjes.
Om 24:00u werden de laatste gasten verzocht het restaurant te verlaten.
Zondagmorgen 10:00u palaver. Uitleg werd gegeven over de wedstrijd die om 11:00 uur zou starten voor de ingang van de haven. Er moeten daarna 2 boeien worden gerond en de finish was voor de haven van Falmouth. I.v.m. de te verwachten zwakke wind en sterke stroming was het waarschijnlijk dat de wedstrijd zou worden ingekort. Trossen los en de hele vloot verplaatste zich, onder weer een heerlijk zonnetje, naar de Solent. Omdat de meeste deelnemers kennelijk toch niet zo goed op de hoogte waren van de plaatselijke situatie en omstandigheden (en waarschijnlijk ook geen wedstrijdzeilers zijn) bleek een groot deel van de vloot ten tijden van het 5 minuten sein nog ver verwijderd te zijn van de startlijn. Zelfs met vol gas was het onmogelijk tegen de sterke stroming in op tijd te starten. Via de marifoon werd uitgelegd dat een ieder dan maar zijn eigen starttijd moets noteren en ook de finishtijd. Dat werd dan ook direct maar de eerste boei, want er was vrijwel geen wind. Geen echte wedstrijd dus deze keer.
Na de “finish” direct richting Falmouth voor de lunch. Alle aanwezige CO26’s werden afgemeerd achter in de haven en de deelnemers gingen te voet naar de pub de “Kings Head”. Daar werd weer genoten van een lekkere pint en een goed verzorgde lunch. Tijd om afscheid te nemen.