VUURSCHEPENRACE 2019

1

FINGOLD, CONTESSA 32
Ligplaats: Scheveningen

De verwachting is dat het komend weekend goed gaat waaien. De bemanning op de Fingold en de overige 150 ingeschreven boten, kunnen dus aan de bak.  Wij zijn met 4 man wat meer dan genoeg is voor een oversteek van zeker 24 uur op de Contessa.  De Vuurschepenrace zal starten voor de kust van Scheveningen en eindigen in Harwich. In totaal 115 NM voor de boeg.

4

Op 28 mei om 19:10 is de start en beginnen wij aan de race in de SW klasse. De start is echter wat chaotisch door de flinke deining en de onduidelijke communicatie tussen de deelnemers en de wedstrijdleiding. Vlak voor de start wordt namelijk de instructie gegeven over welke boei en via welke zijde deze gerond moet worden. Het zou toch echt zonde zijn als je aan de overkant te horen krijgt dat je de eerste boei niet juist hebt gerond. Toch gebeurde dit bij een aantal.
We hebben ongeveer 18 knopen wind en varen halve wind met de genua 2 en het grootzeil. De genua 1 hebben we thuis gelaten i.v.m. tactische overweging in onze zeilenplan en de weersvoorspellingen.

6

Na het ronden van de eerste marker is het een lang rak richting de eerste Exclusion zones. Deze moeten we aan stuurboord passeren. Genoeg tijd om de tactiek voor de nacht door te nemen en de vooraf thuis gemaakte stoofpot te nuttigen.8

De nacht treed in en wij zijn inmiddels al redelijk op weg. We moeten de koers goed in de gaten houden en manoeuvreren ons tegelijkertijd tussen de Exclusion zones door. Wettelijk mag je er doorheen (tenzij op de kaart aangegeven) maar volgens de wedstijdregels is dit verboden. Om 22:00 starten we met onze wachtregeling en dat is in teams van twee dat elkaar om de drie uur afwisselen. Tijdens de nacht zou de wind afnemen in sterkte tot 5 knopen. Dit wordt uiteindelijk 0 knopen. Zeilen met ongecontroleerde wind en in de trafficzones is een kunst op zich. De stroming dreef ons rakelings langs de verboden zone. Met het kruisende verkeer ging het goed dankzij de AIS en een fantastische heldere nacht.

3

Wanneer de ochtend zijn intrede doet trekt de wind weer aan. Nu 180 graden gedraaid ten opzichte van de dag ervoor en 12 tot 15t 15 knopen wind. Tijd voor de spinnaker! We varen gemiddeld zo’n 7,5 knopen met uitschieters naar 9,8 knopen. Halverwege de route komen we ook weer wat concurrenten tegen. Een J-boat probeert ons te passeren, maar dat vergt nog wel wat tijd voordat hij ons voorbij is.

Even in de namiddag begint de wind te draaien richting ZW en neemt toe in kracht. Volgens de voorspelling zal het in de namiddag en nabij de kust rond de 20 tot 28 knopen worden. Wanneer het 18 knopen tot 20 knopen wind gaat worden besluiten wij de genua 2 te verwisselen voor de High aspect. Achter ons varen twee deelnemers en die varen nog met volle zeilen, maar komen uiteindelijk niet dichterbij. Bij 20 knopen besluit ik een rif te zetten in het grootzeil. Nog niet nodig, maar volgens de voorspellingen zal de wind toch alleen nog maar toenemen. Achter ons besluiten zij ook een andere zeilplan in te zetten. Op dit moment trekken wij een aardig sprint en zijn hen kwijt.

We bereiken de kust van Harwich, echter volgens het bestek moeten we zeker nog 5 uur varen voordat we in de buurt van de finish zijn. Hieronder is de geplande route te zien met de verplichte boeien die we aan SB of BB moeten passeren.7

Bij het naderen van waypoint 12 (North Shipwash) wordt het allemaal wat zwaarder. De wind neemt nu serieus toe en haalt 28 knopen wind. Door de ondiepte worden de golfen hoog en stijl. Wat zijn wij blij dat we op een Contessa 32 varen! We maken het grootzeil klein met de tweede rif. De High aspect rollen we nog iets op, maar niet te veel. Het is spannend, want tijdens het zetten van de rif naderen we ook gruwelijk snel een ondiepte en met deze golfen kun je zomaar wel eens de bodem raken. We manoeuvreren  ons keurig tussen de golfen door en wanneer er een grote (soms roller) op ons af komt sturen we iets op en wanneer deze onder ons door deint, sturen we weer richting de gewenste koers. Op deze manier varen we 3 uur lang in een 7 BFT met regen en veel water over het dek.

9

Ik en een andere goede stuurman wisselen elkaar telkens af bij het overstag gaan naar SB of BB om energie te besparen. Wie stuurt krijgt ook de enige skibril op die aanwezig is op de Fingold. Zo’n bril werpt zijn vruchten af tegen het harde spatwater en de regen.

We naderen de finish en zien andere deelnemers vanuit een andere koers op de finish af streven, onder andere de Zeezeilers. “Als we die voor blijven in deze race dan doen we het goed!” Het laatste rak heeft nog te maken met windsnelheden van over de 30 knopen. We houden het zeilplan hetzelfde en gaan vol richting de finish met nog enkele keren overstag. De zeezeilers gaan ons nog voorbij, maar wat maakt het uit, ze zijn ook bijna twee keer zo groot.

We overnachten in Woolverstone Marina en de volgende dag bij de Royal Harwich YC bij de prijsuitreiking horen we dat we derde zijn geworden. Omdat de tweede uiteindelijk gediskwalificeerd wordt, worden we uiteindelijke tweede! Wat een ervaring en volgend jaar weer!

10

Een welverdiende pint !