CONTESSA 26 ROERREPARATIE

3 juni 2015

In dit bericht heb een korte beschrijving gegeven wat ik gedaan heb, zodat ee.e.ea misschien van waarde kan zijn voor andere Contessa 26 eigenaren.

Probleem:
In de zomer van 2015 heb ik mijn Contessa 26 “Kleine Johanna” gekocht en samen met Kurt Bruwee overgezeild vanuit Zuid-Engeland.

Eind November (2014) is zij voor de winter op de kant gezet. Mijn roer leek bij oppervlakkige inspectie er redelijk uit te zien en kwam niet hoog op het prioriteiten lijstje. Echter, rond midden Februari waren er steeds meer scheurtjes in de verf zichtbaar, met name daar waar de houten zijwangen op het polyester roerblad aangebracht zijn. Voor nadere inspectie heb ik het roer van de boot afgehaald en op verschillende plekken de verf verwijderd. Wat eronder vandaan kwam was niet echt fraai.

Ten eerste waren de houten zijwangen voor een gedeelte vermolmd; blijkbaar was er water tussen de wangen en het roerblad gekomen, en heeft dat, doordat het nergens naartoe kon, het hout aangetast. Helaas bleek dit het minste probleem.

Boven het middelste scharnier bleek een stevige scheur in het roerblad te zitten, waardoor er veel water in het roer was gekomen. Wat ik uit verhalen van andere CO26 eigenaren begrijp, komt water in het roer wel vaker voor. Echter bij mijn roer heeft het water duidelijk de stijfheid van de constructie, met name in het bovenste gedeelte van het roerblad negatief beïnvloed. Dit werd duidelijk door de flinke gaten en scheuren die op de verticale naad van het roerblad zaten.

Oplossing:
Omdat ik eind Maart het water in wilde, heb ik eerst de “eenvoudige” oplossingen onderzocht; de werf waar mijn boot voor de winter lag wilde wel een nieuw, houten roer voor mij maken. De eerste kostenraming deed mij van deze optie afzien. Ook Jeremy Rogers wilde wel een nieuw roer maken, maar ook dat bleek prijstechnisch niet een optie. Ik kreeg van hen dan ook het advies om het roer te repareren.

Wat internet onderzoek heeft mij ervan overtuigd dat een dergelijke reparatie te doen is. Met name de instructie video’s van www.boatworkstoday.com, hebben mij veel verder geholpen. Omdat de tijd richting eind Maart snel verstreek, heb ik besloten om een reparatie uit te voeren die mij door seizoen 2015 helpt, en een volledige reparatie later uit te voeren, als ik meer tijd heb.

Voor de (min of meer) tijdelijke reparatie heb ik mij op het bovenste gedeelte van het roerblad geconcentreerd. Mijn doel was om de scheur boven het eerste scharnier te dichten en te verstevigen, alle scheuren en gaten langs de verticale naad van het roer te dichten, het verband in het bovenste gedeelte van het roer te herstellen en de bevestiging van de houten wangen te verbeteren.

Werkwijze:
Allereest heb ik alle verf en plamuur zoveel mogelijk verwijderd, om de omvang van het probleem nog beter duidelijk te krijgen. Alle polyester stukken die niet stevig leken te zijn heb ik weggehaald. ook heb ik al het vermolmde hout verwijderd. Om het water uit het roer te krijgen, heb ik een aantal gaatjes geboord, die ik later weer met epoxy heb dichtgemaakt (ik weet echter bijna zeker dat niet al het water uit het roer is gekomen).

Ik heb een flink gat in het roerblad gemaakt, een centimeter of 10 boven het scharnier. Via dit gat heb ik al het schuim (voor zover ik erbij kon) van de kern van het roer verwijderd. Dit was best een vies klusje en het bevestigde de theorie dat er nauwelijks enig verband in het bovenste gedeelte van het roer was. Ik heb behoorlijk wat tijd besteed aan het schoonmaken van de binnenzijde van het roerblad; er bleef modder en andere troep uitkomen.

Toen dit gedaan was, heb ik, zo goed en kwaad als het ging, de binnenzijde met tinner voorbereid op de werkzaamheden met epoxy. Allereerst wilde ik een versteviging maken boven het scharnier. Hiervoor heb ik stroken glasmat geknipt, die steeds een beetje breder werden, en die ik zowel 3x horizontaal als 3x verticaal heb aangebracht, zodat over de naad en de scheur boven het scharnier 6 lagen epoxy glasmat zitten. Dit was best lastig, omdat bij het lamineren aan de binnenzijde van het roerblad alles aan alles gaat plakken. Naast de normale lamineer gereedschappen bleken tandenborstels hier een uitkomst te zijn!

Toen alle verstevigingen waren aangebracht, heb ik via het kijkgat nieuw schuim aangebracht. Het is belangrijk om dit niet in een keer te willen doen, maar steeds zo te doen dat je geen holle ruimtes creëert. Het schuim plakt als een dolle en hecht ook aan andere delen schuim, dus het wordt toch 1 geheel. Je moet de mengverhoudingen voor het schuim goed in de gaten houden, want anders krijg je luchtbelletjes. Het schuim kan makkelijk in vorm gebracht worden. Ik heb het iets onder het nivo van het polyester gebracht, en het niveauverschil met glasmatten overbrugd. Daarna heb ik steeds grotere stukken glasmat aangebracht, en ben geëindigd met een glasmat die over beide zijden van het roerblad doorliep, dus over de voorzijde van het roerblad. (Ik heb een niet al te dikke kwaliteit glasmat gebruikt, waardoor dit mogelijk was.

Tegen de tijd dat dit gedaan was, was al het hout redelijk gedroogd. Aangezien ik de vermolmde stukken hout had weggeschrapt, zaten er flink gaten tussen het hout en het roerblad. Ik heb dit opgevuld met epoxy, vermengd met katoenvezel. Dit wordt redelijk stevig, en schijnt een soort lijm functie te hebben. Ook hier het ik verschillende lagen aangebracht. Om de  boel af te werken heb ik een glasmat strook, die op breedte geleverd wordt aangebracht.

Hierna de boel een beetje geplamuurd, geschuurd en van een verfje voorzien. Het resultaat is in ieder geval voor het oog een hele verbetering. Ook de stevigheid van het roer is zeker verbeterd; of het genoeg is zal in het komende seizoen gaan blijken!

Materialen:
Glasweefsel 80gr.
Epoxy
PU 2 componenten schuim – 65kg/M
Epoxy plamuur
Katoenvezel
Veel kwasten
Tandenborstels
Veel mengbekers
Veel houten spatels
Squeegees

Foto’s:
Waren meer als aandenken voor mijzelf, dan voor instructie voor anderen. Ik hoop dat ze (ondanks de rommel op de achtergrond) toch een aardige impressie van de werkzaamheden geven

Rob Kolster

CO26 Kleine Johanna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.