VERWIJDEREN EN TERUGPLAATSEN ROER CONTESSA 32

Inleiding
Soms is het nodig dat het roer verwijderd wordt van je Contessa 32.
Daarbij ontkom je er niet aan je boot met beitel of slijptol te lijf te gaan. Gelukkig is het niet moeilijk en is alles weer makkelijk in de goede staat terug te brengen.
Verdiep je vooraf in de constructie van het roer:sterngear-arrangement

Verwijderen roer
Begin bij de hak, de plaat waar het roer op rust. Teken een lijn op de scheg, haaks op de roer-scheg naad langs het midden van de hak. Haal vervolgens een strook glasweefsel/polyester weg langs deze lijn zo breed als de hak dik is. Je kan hiervoor een houtbeitel, handzaag of slijptol gebruiken. Haal geleidelijk materiaal weg tot je bij de hak uitkomt. Zorg voor goede persoonlijke bescherming, zeker bij een slijptol komt heel veel stof vrij!
Je kunt nu ook al een dunne laag materiaal wegnemen boven en onder de gemaakte groef. Dit is nodig om bij het weer terugplaatsen de schegkap met glasweefselband te lijmen en om met plamuur de hele operatie weer onzichtbaar te maken.

3-skeg-losslijpen-mod

De schegkap kan nu los genomen worden met wat zorgvuldige tikken van opzij met een rubberen of houten hamer.
De meeste schegkappen zijn massief, maar sommige hebben een schuimkern die water opgenomen kan hebben. Je kunt voor de zekerheid een gaatje in de onderkant boren. Als er water uitkomt, boor dan een aantal gaten van bovenaf en laat de schegkap op een paar weken op een cv radiator drogen. Daarna kan je de gaten weer dichtmaken met epoxy (gebruik bijv. microballoons om de epoxy dikker te maken).

4-roerblad-fixeren-mod

Met de schegkap eraf zijn nu de 4 plaatschroeven te zien waarmee de hak vast zit aan de scheg. Schroef de hak los. De schroeven zitten in gaten in de massieve scheg waar schroefdraad in is getapt (M8, of als je pech hebt 5/16” Whitworth). Controleer dit schroefdraad goed als je de hak los hebt geschroefd.

Vóór je verder gaat, moet je het roer ondersteunen met houten steunen of schragen vanaf de grond of met een lijn vanaf beiden zijden van de kuip.
Nu het roer niet meer naar beneden kan vallen, kan je het helmstok-blok losmaken. Dit blok is normaal van brons, maar kan in sommige boten van een andere constructie zijn. Draai de bout in de roerkoning met een dopsleutel en een grote moersleutel of pijptang los.
De roerkoning verloopt taps en het bronzen blok heeft meestal wat aansporing nodig om los te komen. Je kan een poelietrekker gebruiken (draai dan de losgedraaide bout grotendeels terug, of gebruik iets anders om tegen de roerkoning af te kunnen zetten zonder het schroefdraad te beschadigen), en ook met een hamer met koperen kop (geen stalen kop, daarmee beschadig je je bronzen blok) afwisselend tegen beide zijkant van het blok slaan. De poelietrekker is niet altijd nodig, soms volstaat tikken.

1-kop-verwijderen-mod

Zorg bij het loskomen van het blok dat je de spie (die in de groef van het blok en de roerkoning zit) niet kwijtraakt. Zonder die spie kan later het sturen heel spannend worden!

2-kop-roerkoning-mod
Gebruik zo nodig een koperen pijp of houten steel om het roer naar beneden te tikken (zorg dat het roer steeds een stukje naar beneden kan zonder te vallen).
Uiteindelijk kan je het roer geheel op de grond laten zakken; het roer is zwaar, iemand om te helpen is verstandig.

En nu kan je gaan doen wat niet kon toen het roer er nog in zat. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van de schroef, de schroefas of de schroefaslagers.

Terugplaatsen roer
Breng wat waterbestendig vet aan boven en onder aan de roerkoning om de roerlagers enige smering te geven. Schuif vervolgens het roer terug en houdt het roer tegen terwijl je de hak terug schroeft. Het roer hoort uiteindelijk op de hak te staan (en niet aan het bronzen blok te hangen), zorg dus dat de hak recht en goed vast zit.

8-rvs-hielplaat-gemonteerd-mod

Doe wat vet in de conus van het bronzen blok en plaats dit -MET SPIE- terug op de roerkoning. Zet het blok vast met de bout, zo stevig als je kan.

Om de schegkap terug te zetten, adviseert Jeremy Rogers om polyester plamuur te gebruiken. Lijn de kap goed uit met de scheg en gebruik tape om de kap op z’n plaats te houden terwijl de polyester hardt.

9-skeg-verlijmd-mod

Het polyester plamuur houdt de kap op z’n plaats, maar is niet sterk. Daarvoor moet je met epoxy glasweefselband over de naad (waar je bij demonteren een dunne laag van scheg en kap had weggenomen) aanbrengen. Dat gaat eenvoudig door dun epoxy te ‘schilderen’ waar de glasweefselband moet komen, het band in de epoxy te drukken en met extra epoxy het weefsel te verzadigen zodat het helemaal doorzichtig wordt. Gebruik niet veel epoxy, dan kan het band gaan ‘zwemmen’ en wegzakken.

11-mat-en-epoxyhars-mod

Na uitharding kan je met epoxy plamuur e.e.a. glad en mooi strokend afwerken. Je kunt ook een mengsel van epoxy met microballoons gebruiken.

13-glad-en-antifouling-mod

Onderdelen
Mocht je bij het verwijderen van het roer ontdekken dat onderdelen in slechte staat zijn, de werf kan roerlagers, schroefaslagers, schegkap, hak en roer leveren ter vervanging.
Met dank aan de Britse Contessa 32 organisatie voor het beschikbaar stellen van tekst en beeldmateriaal.