Contessa 26 North Sea Rally 2017

 

CNSR2017(1)

Tijdens de viering van het 50 jarig bestaan van de Contessa 26, juli 2016 in Lymington, ontstond het idee in Nederland een evenement te organiseren. Na enkele herinneringen gestuurd te hebben en enkele aanmoedigingen ontvangen te hebben vanuit de Solent werd de uitdaging aangenomen en het idee van de North Sea Rally was geboren. Aan beide zijden van de Noordzee word het idee positief ontvangen. Kort voor de actuele datum van de Rally is het aantal inschrijvingen vanuit beide zijden van de Noordzee evenredig verdeeld, nl 2 uit het UK, 1 uit België en 2 uit Nederland.

CNSR2017(2)

Het startpunt van de rally is Oudeschild, Texel. Dit is één van de eilanden in het noorden van Nederland. De week voor de rally bepalen depressies het weerbeeld op de Noordzee en de condities voor de Engelse deelnemers zijn dus uitdagend. “Queen Esther” van Kevin Thornton doet de oversteek vanaf de Medway. Zij moet echter onvoorzien uitwijken naar Rotterdam in verband met  lekkages langs de schroefasafdichting. Daardoor kunnen zij helaas niet deelnemen aan de rally. “Trinco” met Caroline en Peter Hooper arriveren donderdag in Oudeschild na een “bumpy ride” vanuit Burnham on Crouch.

CNSR2017(3)

De deelnemers van deze zijde van de Noordzee komen vrijdag 28-7-2017 aan. “Kleine Johanna” heeft een voorspoedige reis vanuit Medemblik, alhoewel 30 knopen wind op de neus en tegen tij kruisen op de Waddenzee niet in hun voordeel werken. “Constanza” van Victor Recasens heeft een wat uitdagender tocht vanuit IJmuiden, maar na zijn bemanning opgepikt te hebben in Den Helder is hij op tijd in Oudeschild. Kurt Bruwee met de “Bijou” besluit zich de volgende dag aan te sluiten bij de vloot.

CNSR2017(4)

Zaterdag 29-7-2017 brengt de deelnemers van Texel eerst naar Kornwerderzand, via de Texelstroom, Dove Balg en de Boontjes. Alles verloopt voorspoedig ondanks de stevige wind. Het gunstige tij en windrichting zorgen voor een aangename tocht over de Waddenzee. Gelukkig is het niet druk in de sluizen van Kornwerd, de toegang tot het IJsselmeer. Na Kornwerd kunnen de zeilen weer omhoog en gaan we halve wind onder een stevige bries naar Hindeloopen. De havenmeester heeft voor ons ruimte gereserveerd. “Bijou” sluit zich bij nu ons aan,  na een gedenkwaardige overnachting in Volendam. Nu zijn we compleet.

Na een goede nachtrust en een aangename ochtend in Hindeloopen is het tijd voor de wedstrijd. Gedurende de “after dinner drink” de vorige avond zijn is de wedstrijd breefing geweest. Kennelijk hebben de drankjes de aandacht afgeleid van de regels en route van de wedstrijd aangezien de start nogal chaotisch verloopt. Lange tijd na de officiële startijd arriveren de deelnemers bij de startlijn. “Bijou” gaat totaal de verkeerde richting uit, onderwijl de zeilen wisselend, en moet terugkeren om op de juiste wijze de startlijn te passeren.  Zo ook “Trinco”, alhoewel in mindere mate. “Constanza” en “Kleine Johanna” starten op de juiste wijze.

CNSR2017(5)

De wedstrijdcondities kunnen het beste omschreven worden als nat en winderig. 32 knopen worden genoteerd en er moet vrijwel continue aan de wind worden gevaren. Dat, in combinatie met de beruchte korte en steile IJsselmeer golven, betekent een ideale test voor de bemanning en de zeilkleding. Op “Constanza” sneuvelt een voorzeil en alle schepen krijgen veel water binnen. Dat laatste had voorkomen kunnen worden; vaak is de oorzaak een open afsluiter van het wasbakje. Alle Contessa 26 zeilers weten wat dat betekent.

De Contessa’s maken hun reputatie waar en zetten koers naar Enkhuizen. Echte “Onderzeeërs met zeilen” . “Kleine Johanna” gaat als eerste over de finishlijn, gevolgd door “Trinco”, “Bijou” als derde, omdat Kurt niet de juiste finishboei in zijn GPS heeft gezet. “Constanza” ten slotte als laatste ten gevolge van de schade aan de zeilen.

Het voorstel om in Enkhuizen te blijven en niet door te varen naar Hoorn wordt met algemene stemmen aangenomen. We verplaatsen ons naar de Buitenhaven van Enkhuizen en verwelkomen daar Mike Harrison die vanuit Engeland is overgekomen. Tijdens het diner wordt al over de volgende North Sea Rally gesproken en besloten word deze te plannen voor midden juli 2019 in Engeland. De volgende morgen komt Mike nog even langs om gedag te zeggen en gaat een ieder van de vloot zijn eigen weg. “Trinco” volt de staande mast route naar Dordrecht. “Bijou” gaat via IJmuiden en “Kleine Johanna” hoeft slechts de hoek om naar Medemblik. “Constanza” blijft nog   een week in Enkhuizen.

A detailed report about this meeting in Englishis also available:
2017 CNSR – Information sheet

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.