ROUND THE ISLAND 2022

25 Juni 2022 / Round The Island race / 52Nm

Eindelijk is het dan zover. Al in 2019 zouden we deelnemen met de Ondine en het vaste Goofies team. Caravan geboekt op het Waverley park voor de overnachtingen en ligplaats geregeld in de Shepard Marine. Door de Corona regels werd de wedstrijd eerst uitgesteld tot 2020. Deze wedstrijd is in het geheel niet gevaren. Vervolgens uitgesteld tot 2021. Aan deze wedstrijd konden alleen Engelse schepen deelnemen. Maar nu is alles weer normaal en kunnen we afreizen, zonder testen vooraf etc. Zaterdag voorafgaande aan het vertrek varen we met de complete bemanning nog de 30mijls op de Oosterschelde als training.
Het deliveryteam bestaat uit Eva (vanaf Blankenberge), Johan (tot en met Duinkerken) en Izaäk. We nemen ruim de tijd en lopen achtereenvolgens na Colijnsplaat, Breskens, Blankenberge, Nieuwpoort, Duinkerken, Calais, Eastbourne, Brighton en Chichester Harbour aan. Een uitgebreid verslag van zowel de heen- als de terugreis komt binnenkort op de blog contessa32ondine.com.  Donderdagmiddag 23 juni meren we af in de haven van Cowes. Kort daarna arriveert de Red Funnel ferry met de rest van de bemanning (Joost, Johan, Koert en Sophie) Nog diezelfde middag wordt alles wat niet aan boord nodig is tijdens de wedstrijd van zondag met de auto verhuisd naar de caravan. Vrijdag 24 juni beginnen we relaxed. Na het ontbijt bezoeken we eerst het stadje Cowes en varen we nog een aantal uren op de Solent om te oefenen. ’s Avonds pizza in de Caravan.


Zaterdag 25 juni. In totaal ca 1100 deelnemers met vanaf 08:00uur elke 10 minuten een start. Onze start om 09:20 uur. De voorlaatste Group. In totaal 45 schepen, waaronder 23 Contessa’s 32. Windverwachting 15kn ZZW. Tij mee. Een erg lange startlijn. Wij kiezen voor de bovenzijde. Dat doen de meeste deelnemers, dus het duurt even voordat we vrije wind hebben. Genua 2, vol grootzeil. Lange rakken tot aan de Needles. Wind regen tij. Vooral aan de noordzijde lage kant behoorlijk steile golven. Onze navigator Koert heeft vooraf exact bepaald waar we telkens het beste overstag kunnen gaan, op basis van de heersende wind en de plaatselijke stroomrichting en -snelheid. (Boekje Winning Tides, speciaal besteld in Engeland) Volgens de thuisblijvers die ons op internet via de tracker kunnen volgen, liggen we op dat moment 5e of 6e in de subgroep Contessa 32. 11:10uur de Needles gerond. Het blijft altijd een gok waar het wrak precies ligt, je wil het uiteraard niet raken, maar je wil er ook niet te ruim omheen gaan.

Na de Needles 60gr. Aan de wind, tegen tij, tot St. Catherines. We hebben een goed bootsnelheid, varen gelijk op met andere Contessa’s die dezelfde koers volgen. Enkele andere Contessa’s hebben ervoor gekozen de langere weg langs het eiland te volgen omdat ze aan het einde even tij mee zouden gaan krijgen. Zij komen bedrogen uit omdat op dat moment de wind meer naar het zuiden krimpt en ze een paar slagen moeten maken. Bij het rond van St Catherines (rond 13:30uur) kan de spi er nog niet op. Wel is de wind wat in kracht afgenomen en wij wisselen genua 2 voor de reacher. Zo blijven we twee andere Contessa’s, die wel met Genua 1 zijn gestart,  waar we samen mee opvaren voor. Na Ventor kan de spi er wel op. Even lijkt de wind wat te minderen maar ze trek toch weer aan tot de verwachte 13-15kn. Bij Bembridge de boei ronden en gijpen. (15:30 uur) Dat is nog even spannend met deze windkracht en een andere Contessa Starstreak dichtbij aan stuurboord, die ons geen ruimte geeft om even pal voor de wind te varen. Rond 16:30uur we gaan zo krap mogelijk over de ondiepte van Ryde Sands. De ogen van Koert wijken geen moment van de plotter.  2 of 3 andere schepen doen dat minder goed en lopen aan de grond.

Even later worden we overvallen door een fikse regenbui, gepaard gaande met harde windvlagen. Om de Mons Meg (CO 632) in te halen laten we de spi zo lang mogelijk staan. Reached, erg spannend. Als het echt te heftig wordt moet de spi er toch af. Uiteindelijk blijven ze ons net voor. Na de bui valt de wind vrijwel weg en is het stuivertje wisselen tussen Mons Meg, Starstreak en de Ondine.  Halve wind, vrije wind zoeken dwingt ons naar de zijde van het eiland, maar omdat we het finishschip aan de noordzijde moeten passeren komen we in de clinch met andere schepen die haar aan de zuidzijde moet passeren. Omdat zij op dat moment hoger varen dan wij moet wij hen voorrang verlenen en verliezen we wat meters. Uiteindelijk finisht Starstreak net voor ons en wij net voor Mons Meg. Alles binnen 2 minuten. Onze finish 18.10. Ons resultaat 9e van de 23 CO32’s en 12e in de klasse 7D. We zijn tevreden. Ons doel was een plaatsje bij de 1e 10 van de CO32.

Terug in de haven nog een verdient koud biertje op het terras en daarna de vooraf gemaakte koude pasta aan boord. Zondag maken we met de auto een tour over het eiland, zonnig en een zeer aangename temperatuur. We brengen een bezoek aan de Needles, zodat we het ook eens van bovenaf kunnen zien en lunchen buiten op het terras van dezelfde pub waar we 6 jaar geleden ook hebben gegeten. Deze keer met live muziek. Aan het einde van de dag verhuizen we de inboedel weer terug van de caravan naar de Ondine. Maandag vroeg vertrekken Joost, Johan, Koert en Sophie weer met de auto Red Funnel naar het vaste land en varen wij (Eva en Izaäk) naar Lymington. Daar brengen we een bezoek vaan de werf van Jeremy Rogers waar de Ondine 48 jaar geleden is gebouwd

Op Youtube staat een video (https://www.youtube.com/watch?v=MkQv3ILoDvo) met een impressie van onze wedstrijd

Een verslag van de reis naar de Solent en terug staat op het blog van de Ondine: https://contessa32ondine.com/naar-cowes-terug/