Corrosie op de as van het roer van de Contessa 32

Ik (Rob Bosgraaf) ben de afgelopen maanden met een flink aantal klussen bezig geweest op mijn Contessa 32 “Kemah” waaronder het uit elkaar halen van het roer. Dit heb ik met name gedaan vanwege de meldingen van de werf over het corroderen van het laswerk op de as waardoor de mogelijkheid bestaat dat de as vrij rond kan gaan draaien in het roer en het niet waterdicht zijn van mijn roer. Dit openbaarde zich als de boot op de kant stond waarbij er een spoortje  van roestwater uit het roer liep. Op de  foto’s is te zien hetgeen ik aantrof en ik ben blij dat ik de stap genomen heb. De as was namelijk voor meer dan de helft weg gecorrodeerd . Met name daar waar de as aan de onderzijde uit het roer kwam vertoonde een ernstige vorm van “crevis corrosion”. Dit ondanks het feit dat de as van zeewaterbestendig roestvast staal is. Het laswerk waar de werf voor waarschuwt was in mijn geval in goede staat. De enige manier om het echt te kunnen vaststellen is om de as uit het roer te halen. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen hierop zit te wachten. Een andere aanwijzing is het niet meer waterdicht zijn van het roer en het dan daarbij behorende lekwater met wat roest daarin. Ik laat nu zelf een nieuwe roestvast stalen 316 as maken en ben nog aan het overwegen of ik het oude roerblad weer ga gebruiken of ook dat vernieuw.

Reactie van Han Korving, CO32 Timeless, bouwjaar 1979 zeilnr. 657

Toen wij onze boot in 1994 in Engeland lieten keuren werden we attent gemaakt op corrosie onderaan de roeras in de taatsplaat. De keurmeester vertelde dat dit bij één serie Contessa’s voorkwam en gaf de aanbeveling reparatie of vervanging van het roer. Na demontage van het roer het volgend voorjaar ben ik met keuringsrapport en roer naar Foeke Vlieger geweest. De roeras bleek bovenin ook veel langsgroeven te hebben. Foeke Vlieger maakte zich daar geen zorgen over en vertelde dat het heel lang duurt voordat een duimdikke rvs as is doorgerot. Vervanging of reparatie (kostte GBP 600 vertelde JR) was overbodig. Met een beetje oplassen was ik ook klaar. En dat heeft hij toen gelijk gedaan (60 gulden). Bij herplaatsing van het roer heb ik de as verbonden met de grote zinkanode op de romp. Sindsdien geen corrosie meer kunnen constateren. Om de voortdurende lekkage van het roerblad te verhelpen heb ik 10 jaar geleden met een gatenzaag grote gaten in het blad geboord om het goed te laten drogen. Daarna alle holle ruimtes volgespoten met pur en alle naden met epoxy afgedicht. Sindsdien komt er geen druppel meer uit.
Reactie van Ewoud Enkelaar, CO32 Lena, bouwjaar 1977

Ik ontdekte onlangs ook redelijke corrosie, bovenin de roeras verbinding. Crevis corrosion, volgens google!
Heeft te maken met inwatering, hopeloze verbinding. Het water wat in het laminaat gaat staan heeft een lager zuurstof gehalte, dan het omringende. Spanning, ruzie, corrosie!
Even dacht ik dat het met mijn copper coat te maken had. Maar het lijkt meer op Crevis corrosion. Maar voor de genen die copper coat gebruikt hebben, houd liever 2 centimeter ruimte tussen rvs etc.