CO32 NATIONALS 2016

29 september t/m 2 oktober 2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

Donderdag 29/9/2016

De auto met 5 van de bemanningsleden vertrekt vroeg uit Antwerpen om tijdig de treintunnel van Calais naar Folkestone te kunnen halen. Vroeg uit de veren dus. Alle racezeilen en onze persoonlijke spullen passen er maar net in. De schipper (Christophe) en het 7e bemanningslid (Toob) zijn de dag ervoor al met het vliegtuig (Amsterdam/Southampton) afgereisd naar Lymington, waar “Lecas” verbleef na de Cowes week van 4 weken eerder. Ze is maandag weer in het water gegaan en zij varen haar alvast naar Cowes.
Zoals te verwachten viel hebben wij wel wat vertraging rond Londen. In de loop van de middag, na de overtocht met de ferry van Southampton naar Cowes, komen we aan bij het appartement. Daar snel e.e.a. achtergelaten en direct door naar de Cowes Yacht haven. Daar treffen we “Lecas “ aan in onberispelijke staat.
Alle zaken die niet thuis horen op een wedstrijdboot worden van boord gehaald, uiteraard geheel conform de klasseregels,  en opgeslagen in de auto. Er is nog juist voldoende ruimte voor de bestuurder.
Daarna boodschappen gedaan voor het eten in het appartement. ’s Avonds zelf spagetti gemaakt, wat naar wat later zou blijken de beste maaltijd te zijn dit weekend.

Vrijdag 30/9/2016

‘s morgens weer vroeg opgestaan om direct na het ontbijt naar de boot te gaan. We willen tijdig op het water zijn om de zeilen te trimmen en het vaarwater nog even te verkennen. Ook weer even op elkaar inspelen. Door een oogblessure van één van de genuatrimmers (Stefan), opgelopen de avond voor het vertrek,  is er bovendien nog een positiewissel. Voor het vertrek uit de haven krijgen we nog een flinke regenbui over ons heen.
Wind verwachting 15kn uit ZW richting. Vandaag staan er 2 wedstrijden gepland “Around de Cans”. 1e start 13:00 uur.
Het is ruim een half uren varen van de haven naar de startlijn. Telkens pas kort voor de start wordt de baan bekend gemaakt via de marifoon vanaf het startschip.  Dat vereist opperste concentratie van de tacticus (Barbara)
1e Race
Er gaan vandaag 8 schepen van start. Onze start is niet optimaal, in de middenmoot. Vóór de wind lopen alle Contessa’s vrijwel even snel, dus het verschil wordt gemaakt áán de wind en de beslissingen van de tacticus, inschatten waar het meest geprofiteerd kan worden van de stroming. Het boek “Winning Tides” is daarbij onmisbaar. De stuurman maakt dankbaar gebruik van de zeer ervaren grootzeiltrimmer (Ian) die continue elke aankomende wijziging van de windrichting en sterkte aan hem doorgeeft.
Uiteindelijk finishen we als 4e, achter het schijnaar onverslaanbare duo “Drumbeat” en “Blanco” en kort achter onze directe concurrent uit de Cowes week “Nimbus”.  “Assent”van de familie Rogers eindigt één plaats achter ons, met aan boord o.a. vader en zoon Rogers,  Kit en Jeremy.
2e Race
Deze wordt zo snel mogelijk gestart na binnenkomst van de laatste deelnemer. Ook dan weer het ritueel van het in juiste positie leggen van de startlijn en het communiceren van de baan. Behalve dat de wind flink is toegenomen tot soms 24kn is het min of meer een herhaling van de 1e race. Voor ons weer een 4e plaats. Ook de posities 1,2 en 3 zijn dezelfde.

’s Avonds gegeten in een voor onze groep gereserveerd  zaaltje bij een pub. Helaas zijn er maar drie schepen vertegenwoordigd en is ook de kwaliteit van het eten niet wat we hadden gehoopt.

Zaterdag 1/10/2016

3e Race
Vandaag 11 deelnemers. Twee Windward/Leeward banen. Windverwachting als gisteren. Zo ook de dagelijkse regenbui in de ochtend, nog in de haven maar dan iets heviger. We zijn van plan dit keer zo goed mogelijk te starten en iets meer risico te nemen. Een 3e plaats moet toch minimaal haalbaar zijn.
We liggen perfect in positie, tot we door “L’Aquarelle” te vroeg over de startlijn worden gedwongen.
De vlag op het startschip gaat omhoog. We zijn dus verplicht sterk af te vallen om nogmaals de startlijn te passeren. Normaal gaat de vlag weer naar beneden als de wedstrijdleiding vaststelt dat de overtreder volledig terug is achter de lijn. We wachten tevergeefs op het droppen, omdat zo naar later bleek, ook “L’Aquarelle” te vroeg was gestart. Zij was echter gewoon doorgevaren en kreeg na afloop een DSQ. Zodra we zelf 100% zeker zijn dat we achter de startlijn zijn maken we voor de zekerheid een gijp en gaan alsnog, uiteraard als laatste, van start. We weten ons toch nog op te werken tot een 7e plaats.

4e Race
De wind trekt iets aan tot 20-24kn. ZW. Geen superstart, enigszins gehinderd door “Blanco” die te vroeg is gestart en een weg terug zoekt naar de startlijn. Meer dan een 5e plaats zit er niet in. Opmerkelijk is dat “Assent” deze race één plaats voor ons eindigt met aan boord Kit en een team van 6 teenagers, waaronder zijn zoon. Stuk voor stuk zeiltalenten in Olympische klassen, maar vandaag voor het eerst samen in een kielboot. Direct na de finish is er enige verwarring. In de Notice of Race, die wij hebben gelezen staat dat er maximaal 2 wedstrijden per dag worden gevaren, in een ander reglement staan kennelijk 3 races. Temeer daar de wind inmiddels flink is aangetrokken tot 25-30Kn verwachten wij dat er niet meer gevaren zal worden. We zien ook enkele schepen vertrekken richting thuishaven. Toch wordt er een starttijd en een baan doorgegeven. Dus snel voorzeil wisselen en een rif in het grootzeil.

5e Race
Wij zijn één van de slechts 6 schepen die zijn van start zijngegaan. De wind is inmiddels nog meer in kracht toegenomen en reeds enkele minuten na de start schiet de pees van de genua uit de Tuff Luff. Ongewild moeten we dus opgeven. Dit is vorig jaar ook een paar keer gebeurd en de montage van een nieuwe Tuff Luff zou de oplossing van het probleem moeten zijn. Niet dus!  Niet goed voor het humeur van der schipper.
Op de weg terug zien we dat “Assent” in een hevige strijd is gewikkeld met “Drumbeat” – onder Spi  met > 30kn wind – wat een prestatie voor de jonge crew! Uiteindelijk behalen ze een 2e plaats.

’s Avonds een diner in de Cowes Corinthian Yacht Club, de organiserende vereniging. “Blazer/das” is niet meer verplicht, maar je wordt wel geacht een overhemd te dragen. Wij hebben daar keurig gehoor aan gegeven, maar toch zijn er al andere zeilers die gewoon in t-shirt en korte broek verschijnen. Het eten is helaas weer niet om over naar huis te schrijven. Kennelijk is de keuken van de Yacht Club niet toegerust op zo’n groot gezelschap. De saus over de kip was koud en de peen nog hard.

Zondag 2/10/2016

6e Race
Vandaag een vroegere start voor één lange race “Around de cans”. Weer 11 schepen aan de start. De verwachting is dat er erg weinig wind zal zijn (< 6kn). Hopelijk wel voldoende om in elk geval te starten. Het blijkt mee te vallen. Vandaag een “vóór de windse start”, tij mee. Onze strategie:Parallel aan de startlijn, zeil over bakboord, halve wind, aan komen varen. Je heb dan voorrang aan de schepen die haaks op de startlijn varen. Kort voor het startsein sterk afvallen en de Spi trekken. Dit blijkt perfect te werken.  Wij passeren de startboei (aan bakboord van de startlijn) kort voor het startsein en liggen eerste in het veld! We houden dat echter niet lang vol omdat  nu blijkt dat de stroming in de lijn van het startschip (aan stuurboordzijde van de startlijn) net iets sterker blijkt te zijn dan in de lijn die wij hebben gekozen. Bij de eerste benedenboei zijn we één na laatste, maar de verschillen zijn klein. Doordat het vandaag een lange wedstrijd is en we dus een groot deel van de Solent voor Cowes bevaren kiest vrijwel elke deelnemer een andere weg naar de volgende boei. Doordat er weinig wind is zijn de keuzes van de tacticus cruciaal. Deze blijken  in ons geval nu goed te zijn en  ook onze bootsnelheid is goed. Na ca. 3 uur liggen we op een 5e positie, weer kort achter de bekende 3 concurrenten, ditmaal aangevuld met “Corafin” . Omdat de wind nu echt afzwakt en er een lang rak aankomt tegen tij, besluit de wedstrijdleiding de wedstrijd in te korten. Vandaag weer 5e dus. “Assent” vaart vandaag met uitsluitend de 6 koppige jonge crew en wordt netjes 6e.
In het algemeen klassement zijn we opgeklommen naar een 5e plaats. Ondanks het feit dat het niet is gelukt in één van de wedstrijden minimaal een 3e plaats te behalen houden we allemaal toch een goed gevoel over voor wat betreft het overall resultaat. We hebben geen grote fouten gemaakt en de sfeer aan boord was erg goed. Ook weer een verbetering ten opzichte van het resultaat tijdens de Cowes week.

Direct na aankomst in de jachthaven wordt de auto opgehaald en herhaald zich de geschiedenis van donderdag, maar nu in omgekeerde volgorde. “Lecas” vertekt in Cruising Mode, met aan  boord Christophe en Toob, nog diezelfde middag richting Nederland omdat de verwachting is dat de wind de komende uren naar het oosten zal draaien. Dan te bedenken dat ze enkele weken daarvoor op de heenweg voor de Cowes week verwaaid hebben gelegen in Dover en zelfs een dag te laat zijn aangekomen in Cowes doordat er een te sterke  ZW wind stond! De auto gaat ook direct huiswaarts. Rond Londen een alternatieve route in verband met de drukte. Juist op tijd komen we weer in Folkestone  aan. Rond één uur ’s nachts zijn we weer in Antwerpen.

Enkele sfeerbeelden van de terugreis van “Lecas”

 

Deze slideshow vereist JavaScript.