AGENDA

Winter 2019

 1. Ervaringen van een keurmeester

Het bestuur van de Stichting Polyclassic Zeiljachten nodigt u uit voor een presentatie over de ervaringen van een keurmeester van klassieke zeiljachten.

Datum :           zaterdag 23 Februari 2019
Tijd      :           13.00 – 16.00 uur

Plaats: 
WSV Het Witte Huis
Nieuw Loosdrechtsedijk 242a
1231 LG Nieuw Loosdrecht
Tel. 035- 582 13 98

Programma              

Ouderdom komt met gebreken. Onze klassiekers vragen aandacht en onderhoud, en alles slijt. De ware staat van een schip komt aan het licht als zij onder het vergrootglas van een ervaren keurmeester wordt gelegd. Het leek ons als FPC een goed idee om Olav Cox, keurmeester en als zeezeiler ervaringsdeskundige eens te vragen om zijn ervaringen met het keuren van ‘onze’ klassiekers eens met ons en jullie te delen.

Op zijn CV (zie https://www.ritmevandeoceaan.nl/) staan tientallen schepen die hij binnenstebuiten heeft gekeerd, waarvan een groot aantal bekenden van ons. Hij kent als geen ander de zwakke plekken en aandachtspunten, en kan daar ook nog eens aansprekend over vertellen. Een absolute aanrader in deze winterse dagen.

In het programma zal ruimte zijn om Olav nader te bevragen op specifieke punten die voor jullie van belang zijn. Om zich goed voor te bereiden hoort hij daarom ook graag tevoren welke vragen er bij jullie leven over keuring en hoe onderhoud tot behoud kan leiden. Graag die vragen bijvoegen bij de aanmelding (zie onder)

Kosten:
 Met een bijdrage vanuit de FPC kunnen we deze middag aanbieden voor € 12.50 pp, graag vooraf te voldoen op rekening

NL 65 INGB 0006 483397

t.n.v. Federatie Polyclassic Zeiljachten o.v.v. Lezing Olav Cox

Aanmelden:
Graag per mail bij Ben Verhaaf:     bverhaaf@xs4all.nl onder vermelding van:

Naam / aantal personen / scheepstype /telefoonnummer

 

2) Workshop ‘Moderne lijnen en splitstechnieken’

Zaterdagmiddag: 16 maart 2019

Locatie: GWV De Vrijbuiter
Oud Loosdrechtsedijk 137
1231 LT  Loosdrecht

Tijd:        13.00-16.30, zaal open 12.30

Laat u informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Maak uw boot beter. Leer een oogsplits maken of neem uw eigen klus mee

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van touwwerk. Met het enorme aanbod lijnen is het voor veel zeilers lastig om de juiste keuze te maken. En om de optimale prestatie uit een lijn te halen, is het maken van de juiste splits essentieel. Ervaren tuigers van de Lijnenspecialist geven de workshop “moderne lijnen en splitstechnieken”. Eerst krijg je een overzicht van de diverse kunststoffen en constructies die gebruikt worden voor de productie van touwwerk. Ook legt hij uit welke lijnen het beste kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Al snel gaan de deelnemers daarna zelf aan de slag met splitspennen en diverse soorten lijnen.

Deze workshop is een update naar de nieuwste materialen en technieken en is ook interessant voor mensen die de workshop al eerder volgden. Heb je een eigen klus, neem die dan mee. De workshop wordt royaal gesponsord door de Federatie PolyClassics en staat open voor alle aangesloten verenigingen. Thee en koffie gratis.

Deelname kan door overmaken van € 12,50 op rekening van de Marieholmvereniging NL68 INGB 000528463 onder vermelding van: Workshop Lijnen.
Kosten aan de zaal € 15,- Bij over intekening geldt de volgorde van betaling.

Inlichtingen Michiel Veldkamp 0652401474 of via secetaris.nmv@marieholmvereniging.nl.

Zomer 2018

Polyclassics Meeting, 2 / 3 juni a.s. in Andijk, voorheen de Polyclassic Cup.

Zoals jullie kunnen zien op de website van de Polyclassics is, mede op verzoek van de aangesloten verenigingen, het concept van de bijeenkomst wat aangepast.
We streven er naar om er vooral een gezellig evenement van te maken waar veel is te zien en te ontdekken aan en in de aanwezige ‘klassiekers’ en kennis te maken met hun bemanningen.

Voor de liefhebbers is er nog steeds de mogelijkheid om in een onderlinge wedstrijd de krachten te meten. Hoeft niet, mag wel.

Zouden jullie, mede gezien de krappe planning waarvoor alvast excuses, zo snel mogelijk willen aanmelden.
Via de website van de polyclassics: http://www.polyclassics.nl/pages/inschrijven-polyclassic-meeting.php )

We hopen met deze aanpassing jullie een aantrekkelijk evenement te bieden, waar voor ieder wat nuttigs, interessants en leuks te vinden valt

+++++++++

Pinksteren komt er weer aan, en traditioneel is er weer het “Pinksterweekend”
19, 20, 21 Mei.
Dus willen wij (BKPJ) weer een evenement organiseren samen met de VKSJ  in het welbekende ENKHUIZEN.

Dit houdt in:
Zaterdag 19 mei verzamelen we aan de gereserveerde passantensteiger in de Buys haven, met bij veilige aankomst een steiger biertje/wijntje/frisje of wat er nog meer te drinken is.  Gaat vast gezellig worden! Voor het avondeten dient men zelf zorg te dragen.

Zondag 20 mei willen we na de koffie een zeilwedstrijdje organiseren, details worden bij de koffie besproken.

Na de wedstrijd,  bij de kombuis (is kantine met blauw dakzeil) BBQ-en. Ieder verzorgt zijn eigen drankje en vlees/vis of andere dingen die men op de BBQ wil neer leggen. De eventuele bijzaken: brood, salades enz. kan je maken voor grootverbruik zodat eenieder van een ander zijn lekkers kan mee genieten.

Maandag 21mei drinken we gezamenlijk nog even koffie in de kombuis, en daarna kan ieder na het betalen van het havengeld (bij de havenmeester) weer gaan en te staan waar hij/zij wil.

Dus beste vrienden van de BKPJ: geef je zo snel mogelijk op zodat wij verder het een en ander kunnen regelen want de Pinkster staat zo voor de deur!

Aanmelden graag voor 14 mei, graag bij onderstaande BKPJ-ers.

Met de polyester zeilgroeten van

Jeanette Compas:  jcom64@kpnplanet.nl

Harrie Meulenbroeks:  h.meulenbroeks@planet.nlWinter 2017/2018

 Houtwerkrestauratie van klassieke polyester jachten (interieur en exterieur)

Het bestuur van de Stichting Polyclassic Zeiljachten nodigt u uit voor een omvattende workshop over alles wat te maken heeft met het herstel van houten onderdelen van uw schip.

Datum             :  zaterdag 18 November 2017

Tijd                  :  13.00 – 16.00 uur, inloop vanaf 12.00 uur met koffie

Plaats             :  Ventis, Vlakwater 7, 1601 EV Enkhuizen.

Tel. 0228 – 312542

http://www.ventis.nl/

Programma              

Het programma zal gericht zijn op alle houtrestauratie, zowel binnen als buiten. Voorafgaand aan de inhoudelijke presentatie en interactie met de deelnemers zal de werf een rondleiding verzorgen langs de actuele projecten. Daar liggen een aantal prachtige houten projecten. Zie ook de website.

Houtrestauratie is een breed onderwerp, daarom zal het programma interactief van opzet zijn. De werf heeft het verzoek gedaan om eventuele vragen vooraf per mail in te dienen zodat ze zich een beeld kunnen vormen van de meest voorkomende of dringende vragen. Heeft u specifieke vragen dan kunt u die vooraf indienen via eluken@ziggo.nl

Kosten:  Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. U wordt echter wel verzocht zich aan te melden, dan wordt daar rekening mee gehouden. Aansluitend is er gelegenheid op eigen rekening deel te nemen aan een gezamenlijke maaltijd in Enkhuizen.

Aanmelden: via eluken@ziggo.nl met vermelding van

 • naam
 • aantal personen
 • scheepstype
 • telefoonnummer

 

Zomer 2017

 • Op Zaterdag 22 en zondag 23 juli organiseren we, dit keer voorafgaand aan de DCYR, de Polyclassic Cup bij WSV De Put, Goudswaard. Inschrijven kan via de website http://www.polyclassic.nl
 • Van 26-30 Juli 2017 wordt in Hellevoetsluis weer de Dutch Classic Yacht Regatta georganiseerd. Voor nadere informatie daarover http://www.dcyr.nl/
 • Op 25/26 Augustus 2017 organiseert de Vereniging van Kustzeilers weer de Delta Lloyd 24 uurs race. Hierbinnen is een aparte klasse voor de polyclassics die lid zijn van de Federatie. In eerdere jaren is gebleken dat veel leden van de Federatie zich dat te laat hebben gerealiseerd. Dus mocht je binnen de komende 24hrs als Polyclassic willen deelnemen en een gooi doen naar die prachtige trofee ter ere van Rikus vd Stadt, laat dat dan vooral tijdig weten. Rien en ik ontvangen graag jullie meldingen (mussert@casema.nl), eluken@ziggo.nl

 

 

Winter 2016/2017

8-12 maart 2017

Hiswa Amsterdam, dit jaar in combinatie met de Nederlande Marieholmvereniging.

Vanwege de 50ste verjaardag van de Marieholm IF is er dit jaar een IF te bewonderen op de Hiswa, van 8 t/m 12 maart in Amsterdam.Zaterdag 11 maart is er om 16.30 uur een borrel bij de stand voor alle leden van de Marieholmvereniging en van de Federatie Polyclassics. Zondag 12 maart om 14.00 uur is er een presentatie van de Marieholmvereniging in het Zeiltheater van de HISWA.

De IF/FPC staat op stand 05.K07.

Rompbehandeling Polyester jachten

Datum:
zaterdag 11 februari 2017

Aanvang:
10.15 uur, inloop vanaf 10.00 uur

Plaats:
Schaap Shipcare
Vaartweg 77
8243 PD Lelystad.
Tel. 0320-260908

Programma              

 1. Opening
 2. Poetsen, Schuursystemen (droog/nat) en Spotrepair (theorie en praktijk) door Theo Kruithof
 3. Primers voor diverse ondergronden, osmose behandeling, schillen en hotvack door Hein Post
 4. lunch (inbegrepen)
 5. Onderwater schip, behandeling div ondergrond, antifoulings. Boven water blanke lak en aflakken door Hein Post
 6. Vragen ronde en behandeling ingediende vragen

Heeft u specifieke vragen dan kunt u die vooraf indienen via eluken@ziggo.nl

Kosten:
€ 12,50 pp (icl lunch) te storten op NL65INGB0006483397 tnv Federatie Polyclassic Zeiljachten* onder vermelding workshop rompbehandeling.

Aanmelden    :
via eluken@ziggo.nl met vermelding van

 • naam
 • aantal personen
 • scheepstype
 • telefoonnummer
 • inschrijving en plaatsing zijn definitief na ontvangst van het inschrijfgeld en in volgorde van aanmelding

Dieselmotoren en Brandstoffen.

Datum:
Zaterdag 4 maart 2017

Plaats:
Flevo Marina – Skips Maritiem – Restaurant
Overstag 20-
Lelystad

Aanvang:
09.30 uur tot ongeveer 12.30 uur

Sprekers:
Alle Visser (Dieselexpert Flevo Marina) en Peter van der Waa(ex Shell en Bestuurslid TVK)

Kosten            :
6, 50 euro.
 Twee consumptiebonnen inbegrepen. Overige consumpties in restaurant voor eigen rekening.

Aanmelden:
Via bverhaaf@xs4all.nl met vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Uw aanmelding is def. na ontvangst inschrijfgeld op NL65INGB0006483397 tnv Federatie Polyclassic Zeiljachten ovv workshop Dieselmotoren

Toelichting

Tijdens de workshop zullen aan bod komen:

 • Principe en werking van de dieselmotor.
 • Veel voorkomende storingen en hoe deze te verhelpen.
 • Belangrijkste onderhoudsaspecten voor een veilig en betrouwbaar bedrijf.

Smeerolie en specificaties, moderne brandstoffen en gebruik van toevoegingen. Hier zal vooral worden ingegaan op het actuele thema rond onderhoud van brandstoffen, bacterieproblemen en de moderne GTL brandstof

Elektriciteit aan boord

In deze workshop, verzorgd door Gert Stap (Vega zeiler), zullen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Een spannend verhaal
Groepsindeling en afzekeren
Het specifieke risico van 12 Volt
Het juiste gereedschap
Stukje theorie
Noodstroomvoorziening kritische apparaten
Hoofdleidingen
Accu’s
Dikte bekabeling
Laadstroominrichting
Afwerken bekabeling
Walstroominrichting (beperkt)
Tips, trucs en storingen verhelpen
Vragen/discussie

Datum
26 november 2016

Aanvang
Ochtend sessie 10.15 uur (10.00 inloop met koffie)
Middag sessie 13.45 uur (13.30 inloop met koffie)

Plaats
Haven Oost van WSV De Kaag
Veerpolderweg 17-19
2361KV Warmond

Aanmelden
Uw aanmelding mailen naar info@vindo.nl ovv voorkeur voor ochtend of middag, Naam, E-mailadres, Telefoonnummer en scheepstype

Kosten
€ 10 per deelnemer over te maken op

NL65INGB0006483397 tnv Fed. Polyclassic Zeiljachten onder vermelding van Workshop Elektro.

Na ontvangst van uw betaling is de inschrijving definitief.

Uiterste aanmelding :
Aanmelden  kan tot uiterlijk vrijdag 18 november!!

NB Mocht er sprake zijn van onvoldoende aanmelding voor een vd dagdelen dan zullen we overgaan tot samenvoeging en een sessie uitvoeren. U wordt dan hierover uiterlijk 24 november geïnformeerd.

++++++++

De Dry Dutch Classic Yacht Regatta 2017
Net zoals bij vorige edities willen we het festijn opstarten met een bijeenkomst op het droge, met presentaties over de historie van pleziervaart in Nederland en een interessant reisverslag over het varen van een klassiek jacht in verre wateren.
Maarten is er in geslaagd Elisabeth Spits te strikken voor een presentatie over vijf eeuwen pleziervaart in Nederland. Zij is Conservator bij het Scheepvaartmuseum dus we hebben een expert in huis!Hedwig van den Brink vertelt over het proefschrift van haar man Eerde Beulakker, een van Nederlands meest bekende zeezeilers. In 2012 promoveerde hij aan de Leidse Universiteit met het eerste proefschrift op het gebied van pleziervaart in Nederland getiteld Onderscheid moet er zijn – Pleziervaren in Nederland, een cultuurgeschiedenis.Akko Kalma, erelid van de VKSJ en Ada Kerkstra vertellen over hun zeilervaringen in Zuid Amerika.Daarnaast wil het bestuur de schippers weer scherp krijgen op het gebied van wedstrijdzeilen, dus hebben we weer een paar onderwerpen die we zullen uitdiepen tijdens deze bijeenkomst.De eerste begroeting van alle deelnemers is op 19 november 2016 om 14.00 uur want dan organiseren wij onze eerste bijeenkomst in de IJkantine in Amsterdam.

Het programma is als volgt:

·         14.00-14.10 – Opening en toelichting DCYR 2017 – voorzitter

·         14.10-14.20 – “Onderscheid moet er zijn”: Eerbetoon aan Eerde Beulakker – Hedwig vd Brink

·         14.20-15.00 – Vijf eeuwen pleziervaart in Nederland – Elisabeth Spits

·         15.00-15.30 – Pauze

·         15.30-16.15 – Met de White Haze door Patagonië – Ada Kerkstra/Akko Kalma

·         16.15-17.00 – Bijscholing voor diegenen die het nodig hebben anders drinken we een borrel
Het adres van de IJkantine:  Mt. Ondinaweg 15-17, 1033 RE Amsterdam

Voor een routebeschrijving zie de website van IJkantine Amsterdam of Google Maps.

Komt u ook?
Graag ontvangen wij uw reactie op deze mail zodat we dan weten op hoeveel mensen we mogen rekenen. We hopen weer vele bekende gezichten en ook nieuwe enthousiastelingen te mogen zien.

Marcel van Loosbroek (

mvanloosbroek@dcyr.nl)

+++++++++++++

Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace op hetMarker/IJsselmeer 2016
Begin    26.08.2016   geen tijd bekend
Einde    27.08.2016   geen tijd bekend
Plaats
Beschrijving
Wederom een aparte klasse van de Federatie Polyclassics.

we proberen in 2016 de grootste wedfstrijdklasse te worden.
Er is een speciale wisseltrofee  die uitgereikt wordt door de federatie.

Uitnodiging Polyclassic Cup 2016
Het bestuur van de Federatie Polyclassic Zeiljachten nodigt u uit deel te nemen aan de wedstrijden om de Polyclassic Cup wisseltrofee ontworpen door de kunstenares Jantine Kroeze.

Datum wedstrijden: zaterdag 4 juni 2016
Ontvangst:                   vrijdagavond 3 juni
Plaats:                            Wsv de Kreupel te Andijk
Palaver:                          zaterdagochtend 09.30 uur
Start 1e wedstrijd:       11.00 uur
Start 2e wedstrijd:      nader te bepalen
Kosten:                          € 20 per schip

Uw inschrijving is definitief na ontvangst van het inschrijfgeld op rekening NL65INGB0006483397 tnv Federatie Polyclassic Zeiljachten onder vermelding “Polyclassic cup 2016”

Toelichting
Er wordt gevaren onder het SW handicap systeem.
Op vrijdagavond ontmoeten wij u graag tijdens een steigerborrel om 20.00 uur
Wsv de Kreupel verzorgt twee wedstrijden. s’Morgens een korte baan en s’middags een langere baan. Er wordt gevaren om bestaande beboeiing.
Op zaterdagavond wordt er in het gezellige clubhuis van de Kreupel gezamenlijk een maaltijd genuttigd met aansluitend de prijsuitreiking.
We laten een eenvoudige maaltijd komen (chinees oid). De prijs hiervoor is niet inbegrepen in de regatta kosten en wordt ter plaatse afgerekend. Wel graag bij aanmelding aangeven met hoeveel personen men wil mee-eten.

Op zondag 5 juni wordt afgevaren naar de thuishavens.

Winter 2015/2016

HISWA-Logo-2016 FPC

– HISWA 2016
Net als de voorgaande jaren zal de Federatie PolyClassics weer met een eigen stand vertegenwoordigd zijn in de ‘klassieke hal’ van de HISWA 2016. De stand zal ditmaal worden voorzien van filmbeelden van klassieke polyester jachten, die worden aangeleverd door de bij de Federatie aangesloten klassenorganisaties.